dissabte, 28 de desembre del 2013

Avui fa 2 anys de la repulsiva matança de Roboski

El 28 de desembre de 2011 a les 21:37 dos F-16 turcs van bombardejar la zona de Roboski, a la frontera entre Turquia i l'Iraq. Sense cap provocació prèvia els avions es van situar sobre els civils kurds. Alguns venien de jugar un partit de futbol. Les bombes van matar 34 persones la majoria tenien menys de 25 anys i eren homes. (Veure foto adjunta).

Turquia va argumentar que una columna de les HPG (Forces de Defensa Popular) estaven creuant la frontera en aquell moment i els avions l'atacaven. Després va acusar les víctimes de ser contrabandistes. Certament duien mercaderies de contraband però no només no eren de les HPG sinó que pertanyien a famílies dels anomenats Guàrdies de Vila. Aquests esquadrons són milícies auxiliars que ajuden l'exèrcit turc.

L'orígen de la informació fou un drone (avió no tripulat) dels EEUU que va informar Ankara d'una columna guerrillera en moviment però els propis nord-americans van demanar Turquia que calia confirmar-ho. El govern turc no en va fer cas i va enviar els avions contra els civils kurds bombardejant-los en plena nit impunement.

Els cossos van quedar estesos tota la nit fins que els familiars de pobles propers van arribar a la matinada. Alguns dels cossos eren tan cremats que no es van poder reconèixer. Turquia no va moure un sol dit i foren els propis familiars que amb bestiar van haver d'arrossegar-los fins als seus pobles.

Erdogan va assegurar que s'investigaria. Ja fa dos anys. No hi ha hagut ni un sol moviment.

divendres, 20 de desembre del 2013

Campanya d'Amnesty International de suport a 2 periodistes kurds


La condemna dels germans Khosro and Masoud Kordpour del passat 10 de novembre no ha passat per alt a la comunitat internacional. Amnesty International ha iniciat una campanya en contra de la seva sentència a 6 i 3 anys i mig de presó. Els "crims" no poden ser més vagues: "posar en risc la seguretat nacional" i "propaganda contra el sistema". 

Els germans Kordpour són periodistes kurds d'Iran i la condemna inclou que han de ser empresonats a llocs molt allunyats del Kurdistan aplicant una dispersió inhumana i poc justificada. Ambdòs foren detinguts el març d'enguny i la condemna fou emesa el passat 10 de novembre.

diumenge, 15 de desembre del 2013

Massiu segrest de civils kurds a Efrin (Síria)

L'ISIS (Islamic State of Iraq and Syria) vinculat a Al Qaida va entrar divendres 13.12.2013 a la població síria d'Ihris a la zona d'Efrin. Els islamistes van concentrar la població civil a la plaça central de la vila on van torturar el batlle. Tanmateix van manllevar un centenar de vehicles i subministraments. Una vegada saquejada la població se'n van endur 170 persones de les que no es coneix el seu destí. No és la primera vegada que fan una acció similar doncs a principi de mes van segrestar 50 kurds més prop d'Alep. Uns 200 kurds foren també segrestats el juliol i des de llavors només uns pocs han estat alliberats.

divendres, 13 de desembre del 2013

El PDKI internacionalitza el conflicte kurd

El Partit Democràtic Kurd d'Iran (PDKI) ha realitzat dues accions per tal d'internacionalitzar el silenciat conflicte kurd a Iran. En primer lloc Hamid Taimouri (PDKI) s'ha reunit amb el ministeri d'afers exteriors de Suècia. El representant kurd ha provat de trencar el mur de silenci respecte a les execucions (veure el cas de Habibollah Golparipour)  del règim teocràtic contra militants kurds i balutxs així com de fer veure que l'acord sobre energia nuclear amb Teheran no pot ser motiu per acceptar les violacions de drets humans.
Tanmateix el PDKI va participar a un seminari al Parlament Europeu sobre la situació iraniana. Hi va intervenir Jamil Fathi, representant del PDKI a Bèlgica, va entregar un informe sobre les violacions de drets humans realitzades pel règim teocràtic. El seminari fou organitzat per l'Aliança de Liberals i Demòcrates d'Europa (ALDE).

dissabte, 7 de desembre del 2013

La policia turca mata i reprimeix amb impunitat a Yüksekova / Gewer

Tot va començar divendres 6 de desembre. Una marxa recorria Yüksekova (Gewer en kurd), al districte de Hakkari (Turquia). Denunciava els desperfectes provocats per uns desconeguts al cementiri de màrtirs de les HPG (Hêzên Parastina Gel, Forces de Defensa Popular). Sense provocació prèvia la policia turca va començar a disparar gas lacrimògen i aigua contra els concentrats. Quan aquests van respondre els trets de la policia van matar dos treballadors industrials kurds: Reşit İşbilir (35) i Veysel İşbilir (34).
Els cossos dels dos civils foren duts a l'hospital local. Lluny de penedir-se les forces de seguretat van rodejar i entrar al recinte sanitari penetrant-hi, llençant gas i trencant les portes. La seva intenció era segrestar els cossos.
El dia següent milers de persones han seguit la marxa funerària i, novament, la policia ha actuat amb impunitat. Les forces de seguretat turques han atacat els concentrats una altra vegada per intimidar-los però no se n'han sortit i la població kurda ha respost amb còctels molotov i pedres contra els gassos turcs. Un altre civil Mustafà Topçu (31) ha quedat greument ferit al cap en els enfrontaments. Mentre Topçu era traslladat a Van aquesta tarda a diverses localitats de Turquia es produien concentracions espontànies inclosa la pròpia Istambul.

Els vídeos adjunts expliciten la forma d'actuar de la policia turca a l'hospital (vídeo 1) i als carrers de Yüksekova (vídeo 2) :