diumenge, 5 de juliol del 2015

La nova coalició Ansar al-Sharia posa més pressió islamista a Alep

Ansar al-Sharia és la nova coalició dels anomenats "rebels moderats" sirians. El seu nom significa "partidaris de la llei islàmica" i es va anunciar el 2 de juliol. Actua a la torturada ciutat d'Alep que des de juny de l'any 2.012 està dividida entre les zones sota control rebel i el lleial al govern. La seva fundació certifica l'entesa actual entre l'Aràbia Saudita, Qatar i Turquia per reconduir l'oposició a la que donen suport.

Tretze integrants

Està integrada per tretze formacions fonamentalistes islàmiques. Té el suport de Turquia, Aràbia Saudí i Qatar. Entre els seus integrants principals hi ha :

- Al Nusra Front, branca siriana d'Al Qaida,
- Ahrar ash-Sham, segona formació més gran de l'oposició siriana i component principal de l'Islamic Front, d'orientació salafista
- Jabhat Ansar al-Din, front format per diversos moviments que es declaren neutrals en el conflicte de l'IS i la resta d'islamistes a Síria,
- Ansar al Khilafah, grup creat el desembre de 2012 i molt proper a al-Qaida
Un primer objectiu

Ansar al-Sharia ha declarat és un comandament comú d'operacions a la ciutat d'Alep, al nord de Síria. Un dels barris de la ciutat està sota control de la milícia kurda de les YPG. Ansar al-Sharia ha dit que el seu objectiu és el barri de Jamiyat al Zahra on Àssad té part dels principals edificis militars de la ciutat.

El 26 d'abril de 2.015 es va crear una organització similar anomenada Fatah Halab (Conquesta d'Alep) de fet hereva d'Aleppo Liberation, una coalició similar creada a finals de febrer. La diferència és que la segona incloïa al Nusra i la primera no. Fatah Halab l'integren 31 moviments. Hi ha el potent Front del Llevant*, la Legió Sham, aliança de 19 grups islamistes moderats o Jaishal-Sunna, vinculat al FSA. La relació entre la nova coalició i la vella no ha quedat aclarida però deixa en evidència que hi ha un continuum en l'oposició "moderada" siriana entre Al Qaida i l'FSA.Ofensiva renovada

La nova coalició entra en escena en un moment d'ofensiva renovada a la ciutat d'Alep després de mesos de bloqueig al front. El 3 de juliol precisament Fatah Halab aconseguia conqueria un edifici d'intel·ligència militar al nord d'Alep on suposadament les tropes d'Assad torturaven els seus presos. Al mateix temps la "nova" Ansar al Sharia atacava la part sud de la ciutat, a Jamiyat al Zahra. L'aviació va destrossar part de les línies islamistes a Alep.

Davant d'aquest avanç la situació del barri kurd és més fortament amenaçada. A mesura que l'oposició islamista va guanyant força la tensió augmenta amb les milícies kurdes d'Alep que mantenen una illa secular a Sheikh Maqsoud. El mateix passa al nord d'Alep, sota control d'un altre grup islàmic, l'Estat Islàmic, que ha realitzat detencions arbitràries de població kurda acusant-la de no complir amb la xaria o llei islàmica.

Altres coalicions

- Ahrar as-Sham, icona de "l'oposició moderada" , grup adversari de la democràcia i els drets de les dones, col·labora intensament amb l'Al Nusra Front. Un exemple és Jaysh al- Fatah (L'Exèrcit dels Conqueridors), una coalició formada per divuit formacions islamistes a la zona d'Idlib creada el 16 de març d'enguany. La conformà essencialment l'aliança Ahl Al-Sham (Gent del Llevant; avui dissolta) formada per l'Islamic Front (IF, Front Islàmic) i l'Al Nusra Front (Front de Suport) amb dues formacions menors. Nusra és la marca d'Al Qaida a Síria. A aquest nucli s'han unit grups més petits com Jund al Aqsa (que va protagonitzar els primers atacs suïcides de l'ofensiva a Idlib), Liwa al Haqq, Jaysh al Sunna, Ajnad al Sham i Faylaq al Sham. L'aliança ha mostrat armament molt sofisticat mai vist abans com els míssils nord-americans TOW de gran potència.

Altres iniciatives similars són:- Maarakat an-Nasr (Batalla de la Victoria), derivada de Jaysh al-Fatah, va conquerir la veïna Jisr al-Shugur l'abril de 2.015. Novament encapçalada per Nusra i Ahrar as-Sham.

- Jaysh al-Fatah Qalamoun. L'11 de juny de 2.015 aquesta coalició va estendre's fora d'Idlib a la zona de Qalamoun com a Jaysh al-Fatah Qalamoun integrada pel FSA, per Nusra i Ahrar as-Sham per combatre contra Hesbol·là.

- Jaysh al-Fatah Sud. Aparegué el 20 de juny com a alternativa islamista al creixent Southern Front impulsat per grups de l'FSA. Ha combatut al costat del SF a Daraa sense una aliança formal doncs el principal component del SF, First Army, s'oposa a cap acord amb Nusra. Novament encapçalada per Nusra i Ahrar as-Sham. SF ha aconseguit notables èxits a les províncies de Daraa i Quneitra. El 25 de juny va llençar una gran ofensiva en tres fronts per conquerir la capital de Daraa. Una desena de dies després les tropes opositores, amb grans pèrdues, no havien avançat gens i l'exèrcit regular va mantenir les seves posicions.

- Jaysh al-Haramoun. Creat a mitjans de juny, prop dels Alts del Golan, a Quneitra, sud de Síria.


* O Jabhat al-Shamiyya. Ell mateix una coalició formada per la branca local de l'Islamic Front (per tan inclou també Ahrar as-Sham), Army of Mujahideen, Harakat Nour al-Din al-Zenki, Fastaqim Kama Umirt, i l'Authenticity and Development Front.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada