dissabte, 11 de gener del 2014

El Kurdistan de Síria

El Kurdistan de Síria és conegut com Rojava (Oest en kurd). A part d'aquesta fitxa es pot consultar l'article de Víctor García Rojava, el Kurdistan de Síria.

Població

No hi ha cens disponible. Es calcula que hi ha entre 2.500.000 – 4.000.000 de kurds a Síria.
Això suposa 8-9 % de la població total de l'Estat.

Llengua

Els kurds de Síria parlen el dialecte kurmanji.


Religió

La religió majoritària (com a la resta del Kurdistan) és l'islam en la seva variant sunnita. Hi ha minories yazidis i cristianes.


Regions

A Síria hi ha tres enclaus o àrees kurdes:

1) Jazira

A Jazira la població és heterogènia i Hasaka marca al frontera lingüística. Inclou:
- Hesice / Jazeera (Al-Hasakah). On hi viuen més kurds però no són majoria sinó que ho són els àrabs sunnites. L’arribada d’àrabs va capgirar la majoria demogràfica. Una zona molt rica en petroli des que es va trobar els anys 1950s. Inclou:

- Qamixli: Antiga ciutat assíria on hi viuen cristians (un 10 % al centre), àrabs, armenis i kurds que suposen el 70 %. Les zones rurals tenen un 20 % d’àrabs com a poc que foren importats pel Baas.

- Qahtaniyah: Barreja de kurds (alguns yezidís), cristians, armenis i àrabs. Originàriament Qamixli era assíria i síriaca però actualment només 15-20 % de la població és cristiana i les tensions kurdo-cristianes són altes ja que els cristians neguen que pertanyi al Kurdistan. Té jaciments de petroli i gas. El barri de Mahal al-Gharbiya és clarament kurd.

- Malikiyah/Dêrik (o Derek): els kurds són el 60 %, els cristians un 30 % i hi ha un 10 % d’àrabs a les zones rurals i importats pel Baas.

- Çil Axa / Jawadiyah: Zona pertanyen a Malikiyah amb meitat de kurds i meitat d’àrabs

- Darbasiyah: Pertany a Ras al Ayn. A Ras al-Ayn/Dirbesi els kurds són majoria però a les zones rurals no.

- Amudah: Els kurds formen la clara majoria.

- Ras al Ayn: Majoria kurda amb nuclis cristians i àrabs

Kobâne/Ayn Al Arab

- Kobanê o Kobani / Ayn al Arab (Alep). És de majoria kurda inclosa la ciutat d’Ayn al Arab (Kobanê en kurd). El centre és íntegrament kurd ja que és un antic assentament.

Kurd Dagh

- Efrîn / Kurd Mountain (Alep). Zona muntanyosa amb Efrîn com a capital i on són majoria. Hi ha grups yazidis importants. S’estenen les poblacions kurdes a Idlib i Jarablus. A Kurd Dagh el kurd és la llengua hegemònica.

Altres enclaus


La diàspora dins de Síria és important, hi ha nuclis de població kurda importants a:

-Alep: Ocupen 2 barris (Ashrafiyeh i Sheikh Maqsoud) al centre on són majoria. Des de el segle XIX hi ha un barri kurd amb immigrants arribats de Jazira i Kurd Dagh. La llengua continua essent usada.

-Damasc: La comunitat de Damasc té el seu origen en una colònia militar formada pels regiments que van acompanyar Saladí al segle XIII. De forma més recent hi comencen a arribar vers 1960; des de 2004 per motius econòmics hi arriben molts més fins a composar un 9 % de la de Damasc. Es concentren sobretot als barris de Rukneddin, Hay Al Akrad i Zorova. La llengua habitual dels kurds de Damasc és l’àrab.

-Latakia: A les Kurd Mountains (que no són les Kurd Mountain d’Efrin) a Latakia central. Són immigrants de la Kurd Mountain d’Efrin.

-Jabal Siman (Alep). Hi viuen 12.000 kurds de religió yezidi.

-Hama

-Homs

Annexos:

- Els partits kurds de Síria

- Rojava, el Kurdistan sirià (article de Víctor García)

- Els kurds islàmics sunnites

- Els Yezidi

- Què és Jabhat al-Akrad?

- La Confederació Democràtica del Kurdistan 

- Les YPG, milícia kurda de Síria

- Què és Islamic State (IS) ?

- Qui és el PYD?

- El Consell Militar Siríac (MFS)  

- La milícia femenina de les YPJ

- YPJ: història d'una revolució total

- Entrevista a un grup de les YPJCap comentari:

Publica un comentari a l'entrada