diumenge, 6 de març del 2016

Entrevista a la co presidenta de l'Assemblea Democràtica de Síria

İlham Ehmed fou escollida co presidenta de l'Assemblea (o Consell) Democràtica de Síria, arran de la creació d'aquest cos polític a finals de l'any passat. L'Assemblea és la representant política de les Forces Democràtiques de Síria (SDF). En el congrés van participar-hi organitzacions polítiques, militars i socials sirianes d'oposició. Ehmed ha respost a les preguntes de l'agència ANHA:

Quina és la situació de les forces al Kurdistan sirià?

En l'estat actual de les coses, els kurds i les altres forces al Kurdistan sirià estan essent claus per a definir el futur sistema sirià a través dels èxits militars i també de la política què duen a terme allà on són presents. Ara s'està discutint un sistema federal per a Síria en el qual, els kurds del nord de Síria tindrien una organització autònoma i el sistema que han estat construint està ara essent objecte de debat.

Es refereix a que el sistema existent a Síria es convertirà en una estructura federal i una decisió sobre això ja s'ha pres?

No vull abordar aquest assumpte detalladament per ara. El que és essencial és la lluita lliurada al Kurdistan sirià i és inevitable aconseguir la democratització de Síria en línia amb aquesta lluita. Les observacions realitzades durant les discussions d'estructures que inclouen potències internacionals són per a la formació de tres regions federals a Síria. Això és el que cerquen els pobles de Síria, i els estats, partits i grups que busquen una solució política a Síria. Estats Units i Rússia també són de la mateixa opinió.

S'ha pres aquesta decisió i com es reconeix la formació de 3 regions federals?

Com acabo de dir, no vull entrar en detall aquest tema per ara. Malgrat això, puc dir que és aquesta idea serà discutida a partir d'ara; és a dir, la formació d'una Síria Federal onstituïda pel nord de Síria, la Síria meridional i Síria central. Cadascuna d'aquestes regions federals preservarà la seva pròpia distinció d'identitats i diversitats ètniques. Cada regió federal tindrà el seu propi parlament. Això és tot del que puc dir per ara.

Què passa amb l'actitud del règim i de l'oposició cap al sistema federal que es vol formar?

En comparació amb l'oposició, el règim és molt més moderat sobre aquest tema. Els que cerquen una solució política a Síria creuen que la crisi de Síria es pot resoldre a través d'aquest sistema.

Si succeeix com vostè diu, Ginebra-3 serà buidada de contingut.

No vull dir res més sobre això. Anem a esperar i veure.

Què passarà amb el règim sirià, i si continua Assad ?

Podrien celebrar-se unes eleccions a les tres regions federals amb la finalitat de triar a qui el poble vol.

Pel que fa a les iniciatives militars de les Forces Democràtiques de Síria, es trigarà temps en unificar el Cantó de Efrîn amb els altres cantons?


Es requereix una mica de temps per unificar els tres cantons. Les operacions militars tenen com a objectiu no només la unificació dels cantons, sinó també eliminar l'amenaça de l'IS (Estat Islàmic o Daesh) en aquestes regions. IS és una amenaça important en aquesta línia, i no només per als kurds, sinó també per als àrabs. Aquesta amenaça ha de ser eliminada.

Tot i la creixent reacció de Turquia, els EUA també volen la unificació d'aquesta línia?

Els EUA i Rússia saben que és l'IS qui dificulta la unificació dels cantons i que la seva eliminació permetrà la consecució d'aquest objectiu.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada