dilluns, 16 d’octubre del 2017

Kirkuk cau en mans de les bandes xiïtes i tropes iraquianes

L'Iran, màxim protagonista de l'atac sobre la ciutat iraquiana, s'ha felicitat de l'acció que defineix com a resposta a "la conspiració de Barzani contra la seguretat nacional". En setze hores la ciutat kurda ha caigut en mans dels paramilitars d'Hashd al Shaabi, bandes semi mafioses armades per l'Iran, i auxiliars de l'exèrcit iraquià.

El més sorprenent ha estat l'actitud de les tropes peshmerga que s'ha retirat sense combatre. Les Forces Peshmerga continuen dividides en faccions lleials a cada partit kurd. Les de Kirkuk ho eren principalment a la Unió Patriòtica del Kurdistan (UPK). Aquest grup d'esquerra socialista, controlat per la família Talabani, ha acordat amb l'Iran retirar-se sense combatre. Encara no se'n saben les contrapartides d'aquesta traïció que ha deixat la població local indefensa en mans de les bandes islamistes d'Hashd conegudes per torturar alguns dels presos sunnites que capturen o, fins i tot, cremar-los vius. El més curiós és que les forces iraquianes i d'Hashd han entrat amb armament proporcionat pels Estats Units. El mateix proveïdor havia armat als peshmerga.

Grups locals i del Partit dels Treballadors del Kurdistan han organitzat una defensa provisional conjuntament amb les forces peshmerga que no han volgut obeir l'ordre de retirada de la segona ciutat amb més reserves petrolieres de l'Iraq. En un principi han controlat un terç de la ciutat però al vespre la totalitat del perímetre urbà era en mans dels grups xiïtes en una derrota humiliant per a els forces kurdes. Malgrat això aquests grups no podran resistir ni unes hores el gruix de les forces d'Hashd, acumulades durant setmanes i armades fins les dents. Aquestes faccions han atacat també la ciutat de Tuz Khurmatu, més al sud, cremant una quinzena de cases de persones kurdes en una política deliberada de l'enèsima acció de neteja ètnica àrab sobre la població local autòctona kurda. En aquest sentit els governadors kurds han estat substituïts per d'altres d'ètnia àrab com és el cas de Rakan Saeed al-Jobouri, nou responsable de Kirkuk, enlloc del governador kurd Najmaddin Karim, de l'UPK.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada