dimecres, 29 de gener del 2020

L'Iran condemna a mort el kurd Houshmand Alipour del Partit de la Llibertat del Kurdistan (PAK)

Houshmand Alipour corre el risc d'execució després de ser condemnat a mort el 29 de desembre de 2019 després d'un judici injust, va declarar dijous Amnistia Internacional. Va ser jutjat pel Tribunal Revolucionari de Sanandaj (Sine), província del Kurdistan i va ser condemnat per "rebel·lió armada contra l'estat".

També va ser condemnat per diversos altres càrrecs, com ara "difondre propaganda contra el sistema" i "pertinença a un grup amb l'objectiu de pertorbar la seguretat nacional", per la qual cosa va rebre 16 anys de presó. Mentrestant, un altre kurd iranià, Mohammad Ostadghader, va ser condemnat a 11 anys de presó al mateix judici per múltiples càrrecs, incloent-hi “difusió de propaganda contra el sistema”. Segons el Codi Penal Islàmic d'Iran, se li haurà de complir cinc anys de presó.

A tots dos homes se'ls va negar l'accés als advocats que escollissin i diuen que van ser obligats a donar "confessions" sota tortura i altres maltractaments. Els mitjans estatals iranians van difondre les seves confessions.

El 3 d'agost de 2018, les forces de seguretat van detenir els dos a prop de Saqqez per sospita d’haver participat en un atac armat contra una base de seguretat d’aquesta ciutat, que tots dos neguen.Els informes dels mitjans de comunicació kurds suggereixen que eren combatents peshmerga del Partit de la Llibertat del Kurdistan (PAK). Des de llavors, Alipour va dir que tots dos homes van ser torturats per fer les "confessions" durant els interrogatoris quan no tenien accés a un advocat. Va dir a la seva família que l'únic motiu pel qual va fer la "confessió" va ser aturar la tortura.

El seu advocat ha presentat un recurs davant del Tribunal Suprem contra les seves condemnes i sentències. En una carta al cap de la judicatura iraniana Ebrahim Raisi, Amnistia Internacional va demanar a l'Iran que donés un procés de justícia a Alipour i Ostadghader i que es protegís de les tortures.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada