dissabte, 18 de gener del 2020

Turquia, després de la Xina, l'estat més repressor de periodistes del món


El Comitè per la Protecció dels periodistes (CPJ), en el seu informe del 2019 afirma que, almenys 250 periodistes estan empresonats a nivell mundial ja que els autoritaris no mostren signes de deixar-se expressar als mitjans crítics.

Segons el CPJ, el nombre de periodistes empresonats a tot el món per la seva tasca durant el 2019 es va mantenir prop de màxims rècord, ja que la Xina va endurir la seva presa de ferro a la premsa i Turquia, després d’haver clausurat tots els mitjans independents, va alliberar periodistes a l’espera de judici o apel·lació.

En la seva enquesta global anual, el Comitè de Protecció dels Periodistes va trobar almenys 250 periodistes a la presó en relació amb la seva feina, en comparació amb un ajustat 255 un any abans. El nombre més gran de periodistes empresonats en cap any des que el CPJ va començar a fer el seguiment és de 273 el 2016. Per aquest ordre, la Xina, Turquia, l’Aràbia Saudita i l'Egipte són els estats més repressors.

El cens d’aquest any marca la primera vegada en quatre anys que Turquia no ha estat el pitjor presoner del món, però el nombre reduït de presos no indica una situació millorada per als mitjans de comunicació turcs. Més aviat, la caiguda de 47 periodistes a la presó del 68 de l'any passat reflecteix els èxits esforços del govern del president Recep Tayyip Erdoğan per esborrar informes i crítiques independents tancant més de 100 punts de premsa i presentant càrregues relacionades amb el terror contra molts dels seus personal.

Des que el CPJ va començar a fer un seguiment dels periodistes a la presó a principis dels anys noranta, Turquia ha rivalitzat sovint amb la Xina pel títol ignominiós del pitjor estat del món per a periodistes. El 2019, el CPJ va trobar almenys 48 periodistes empresonats a la Xina, un més que el 2018; el nombre ha augmentat constantment a mesura que el president Xi Jinping va consolidar el control polític del país i va instituir controls cada vegada més estrictes als mitjans de comunicació.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada