diumenge, 15 de novembre del 2020

Els kurds yezidi escullen un nou cap espiritual

Ali Elias Haji Nasir fou escollit ahir com a nou líder espiritual, també conegut com a Baba Sheikh, de la confessió religiosa yezidi succeint al difunt Khartu Hajji Ismael, que va morir a principis del mes passat. L’anunci es va produir a la ciutat de Duhok de la regió del Kurdistan iraquià, després de dies de discussions sobre la qüestió entre altes figures yezidi. Això va seguir un període de dol de quaranta dies pel pas del líder anterior.

L'elecció es fa després de "consultes entre membres de la família, tribus i el Consell espiritual suprem Yazidi, dirigit per Yazidi Mir (príncep) Hazem Tahsin Saeed Beg", Hadi Baba Sheikh, el germà petit de Khartu Hajji Ismael i després gerent del seu oficina. Ali Elias Haji Nasir serà presentat dimecres vinent en una cerimònia especial al temple de Lalish, el lloc de culte més sagrat del grup minoritari que té el kurd com a llengua sacra.


Ali Elias Haji Nasir va néixer el 1979 al districte de Sheikhan, província de Duhok. Està casat i té quatre fills; també és fill d'un antic Baba Sheikh que va ocupar el càrrec del 1978 al 1995. El juliol de 2019, Hazim Tahseen Beg va ser escollit com el nou Mir o príncep dels Ezidis. Va passar mesos després que el seu pare, que anteriorment ocupava el càrrec, morís als 86 anys. El titular té tres diputats i dirigeix ​​el consell suprem de quatre membres.

El nou Baba Sheikh "hauria de ser familiar amb els ensenyaments de les religions del yazidisme, l'islam i el cristianisme, per ser un home respectat i savi i amable amb la gent", va dir Mir Tahsin Beg a l'octubre.  

 Annex 1.- Per a saber-ne més dels yezidi: 

Qui són els yezidi?

Article de Marc Español sobre la milícia yezidi de Shesho

Article sobre els fets d'agost de 2014

Article sobre les diferents postures yezidi al voltant de l'autogovern  

Fundació de l'Aliança de Shengal 

Amenaces i ajudes recents pels yezidi

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada