divendres, 7 d’octubre del 2022

Assassinada al Kurdistan iraquià l'acadèmica feminista exiliada Nagîhan Akarsel

Nagîhan Akarsel, activista, acadèmica, editora de la revista Jineology i membre del Centre de Recerca Jineology (Jineologia: ciència de les dones), va perdre la vida el 4 d'octubre a dos quarts de deu del matí com a resultat d'un atac armat davant de casa seva al districte de Bakhtiari de Sulaymaniyya, Kurdistan del Sud o de l'Iraq.

Amb l'estat turc intensificant els seus atacs d'invasió al sud del Kurdistan (nord de l'Iraq), els atacs dirigits han esdevingut més comuns que mai. Al costat dels freqüents atacs amb drones, també es realitzen atacs armats a la via pública. Les autoritats de Hewler (Erbil) i Sulaymaniyya no han adoptat cap mesura preventiva contra nous assassinats, ja que els assassins segueixen impunes. Hi ha hagut almenys cinc atacs d'assassinat a Sulaymaniyah només en un any:

El 16 de setembre de 2021, un ciutadà de Kurdistan del Nord, anomenat Ferhad Barış Kondu, va ser atacat a Sulaymaniyah. Va sobreviure a l'atac amb ferides greus.

El 17 de setembre de 2021, Yasin Bulut (Şukri Serhed), membre del Comitè de Famílies de Màrtirs del PKK, va ser assassinat a Sulaymaniyah.

El 17 de maig, Zeki Çelebi, un patriota de Kurdistan del Nord, va ser atacat al barri de Bextiari. Celebi, que va resultar greument ferit a l'atac, va morir l'endemà, el 18 de maig. Els seus assassins encara no han estat trobats.

El 28 d'agost, Suheyl Xurid Eziz (Mamoste Şemal), membre del Consell Executiu del Moviment Azadi, va ser assassinat com a resultat d'un atac armat.

Reporters sense Fronteres (RSF) va emetre un comunicat condemnant l'assassinat: “S'ha silenciat una poderosa veu feminista iraquiana. RSF condemna enèrgicament l'assassinat de la periodista i escriptora feminista kurda Nagihan Akarsel, mentre les dones kurdes lluiten per l'alliberament de la dona. Aquest assassinat és el cinquè atac contra figures i activistes kurds iraquians que critiquen el govern regional de kurdistan en un any”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada