dimecres, 13 de setembre del 2023

Turquia: La kurda Narin Gezgör, fundadora d'una associació de dones kurdes, condemnada a més de 7 anys de presó

 

Un tribunal d'Amed (Diyarbakır en turc) ha condemnat Narin Gezgör, membre fundadora de l'Associació de Dones Rosa, un grup kurd pels drets de les dones, a set anys i sis mesos de presó , va informar dilluns el Centre per a la Llibertat d'Estocolm, citant la Gazete Duvar. Gezgör va ser condemnada en un nou judici després que un tribunal d'apel·lacions anul·lés un veredicte anterior que implicava la mateixa durada de presó pel mateix càrrec a causa de la fallada del tribunal inferior per examinar adequadament el cas.

La condemna es va dictar amb l'acusació de pertinença a una organització terrorista, que comporta una pena mínima de presó de sis anys i tres mesos. Les proves presentades contra Gezgör incloïen la seva pertinença a l'associació, així com les seves entrevistes als mitjans i testimonis anònims que la van incriminar. És habitual que les autoritats turques processin i condemnin persones per càrrecs relacionats amb el terrorisme pel seu compromís no violent amb la societat civil i comentaris polítics. Els kurds políticament actius sovint són acusats de pertinença al Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), un grup armat designat com a organització terrorista per Turquia i bona part de la comunitat internacional.

La legislació antiterrorista de Turquia ha suscitat repetidament crítiques als informes internacionals per ser massa àmplia i ambigua, permetent als tribunals interpretar l'afiliació social com a vincles de terrorisme i els comentaris com a propaganda terrorista. Els tribunals turcs solen acceptar la declaració de testimonis anònims com a prova dels vincles dels acusats amb el terrorisme. Les denúncies de tortura i maltractaments sota custòdia policial sovint impliquen la coacció dels detinguts perquè signin declaracions que s'incriminen a ells mateixos i als altres. A l'edició de 2022 de l'Índex de l'Estat de Dret publicat pel World Justice Project, Turquia va ocupar el lloc 116 entre 140 països, amb una puntuació encara pitjor que la de Rússia i Bielorússia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada