dimarts, 17 de març del 2015

HDP, una clau del procés polític de la resolució

HDP , Halkların Demokratik Partisi (el Partit Democràtic del Poble), és un partit fundat el dia 15 de octubre del 2012 amb la unió de 6 partits polítics en Turquia. Les formacions polítiques que van crear el HDP són;
- BDP (el Partit de Pau i Democràcia),
- DSİP (el Partit del Treballador Revolucionari i Socialista)
- ESP (el Partit Socialista dels Oprimits)
-SDP (el Partit Socialista de Democràcia)
-SYKP (el Partit Socialista de Refundació)
-YSGP (el Partit dels Verds i Futura Esquerra)

Els presidents del Partit son Selahattin Demirtaş i Figen Yüksekdağ. La duració de presidència és un any i dintre del partit hi ha sistema de co presidència d'un home i una dona. El mateix sistema també existeix en els altres càrrecs polítics com les alcaldies.

És un partit que té com a objectiu govern democràtic del poble, en que es va reunir tots els oprimits i explotats i les seves comunitats de fe, les dones, els treballadors, els obrers, els camperols, els joves, els aturats, els pensionistes, els discapacitats, la comunitat LGBT (Lesbiana, Gai, Bisexual, Transgènere) individus, els immigrants, els qui les seves àrees de vida van ser destruïts; intel·lectuals, escriptors, artistes i científics i totes les forces que lluiten conjuntament amb aquestes parts amb l'objectiu de eliminar tots tipus de l'opressió, l'explotació, la discriminació i construir una vida respectuosa amb la dignitat humana.

Actualment, el partit té 29 diputats al parlament, i tots els diputats van entrar al parlament amb candidatures individuals a l'any 2011 i després van passar al partit. El motiu d'això es que hi ha 10% de barrera establerta en la constitució clarament posada per a evitar un partit que defensa una Turquia plural, en contra d'idees kemalistes, que entri al parlament. A les anteriors eleccions també havien seguit mateix camí per a poder estar en el parlament.

Després de crear aquesta unió en una formació política nova, van decidir fa poc presentar-se a les eleccions que es faran el pròxim dia 7 de Juny de 2015 com partit, en lloc de candidatures individuals, per primera vegada. Hi ha enquestes actuals confirmen que superarien la barrera del 10%, però també n'hi ha algunes que indiquen que quedarien a sota. Si superessin el 10% en aquestes eleccions, es calcula que obtindrien uns 55 diputats, sinó no tindrien cap presència al parlament. Per tant, hi ha una situació molt important que es tracta de ''ser o no ser''.

L'HDP es pot dir que un partit semblant al Syriza de Grècia, o a la CUP de Catalunya. A més és un dels principal negociadors del procés per a resoldre el conflicte kurd que s'esta duen a terme entre el govern turc, el PKK, i el lider empresonat del moviment de la lluita d'alliberament kurda Abdullah Öcalan.

De moment, hi ha petits avanços com ''el reconeixement d'existència kurda'', ''l'educació, la publicació i la televisió en llegua kurda'', i fa poc l'Öcalan ha exigit al govern turc uns 10 principis, i
en cas d'acceptació d'aquests, ha fet una crida al PKK per a deixar les armes definitivament. Si això passa, podem dir que ''la qüestió militar d'aquest conflicte ja s'acabat, i estem dintre del procés polític de la resolució''. 

Metin Ersan 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada