dimarts, 28 de juliol del 2020

L’Iran condemna a 10 anys de presó la mestra Zahra Mohammadi per ensenyar la llengua kurda

La societat civil del Kurdistan i nombroses organitzacions pro drets humans s’han mobilitzat aquests dies contra la condemna a deu anys de presó a l’Iran de l’activista i professora de llengua kurda Zahra Mohammadi. Segons l’organització en defensa dels drets humans al Kurdistan Hengaw, el Tribunal Revolucionari de Sanandaj acusa Mohammadi d’haver fundat “un grup contra l’estat”.
Mohammadi és la directora de l’Associació Cultural Nojin, una entitat que, entre altres activitats, es dedica a l’ensenyament de la llengua i la literatura kurdes en diverses localitats del Kurdistan sota administració iraniana.
Els serveis secrets iranians van detenir Mohammadi el 23 de maig de 2019 a la població de Sine, Rojhilat, on hi viu, acusada de treballar per un partit opositor del Kurdistan. Va sortir en llibertat sota fiança el 2 de desembre de 2019 després de sis mesos empresonada.


Segons Hengaw, Mohammadi no ha format part de cap altra organització a part de l’Associació Cultural Nojin, a la qual està vinculada des de fa set anys. Amnistia Internacional (ja va denunciar l’any passat que l’única raó per la qual la professora de llengua kurda està acusada de delictes contra la seguretat nacional és “la seva tasca d’empoderament dels integrants de la minoria kurda marginada de l’Iran, entre les quals ensenyar kurd”.
Amnistia, que ha engegat una campanya per reclamar la llibertat de Mohammadi al fiscal general de Sanandaj, acusa les autoritats iranianes d’haver intentat forçar una confessió escrita pel règim sobre les seves suposades activitats amb grups opositors. La mateixa organització internacional denuncia les discriminacions que pateixen a l’Iran les minories nacionals com els prop de 12 milions de kurds que hi viuen.
La Constitució iraniana permet l’ús de “llengües tribals i regionals” als mitjans de comunicació i en l’ensenyament, però la realitat és que l’única llengua que s’ensenya a l’educació primària i secundària és el persa. El kurd s’ha d’aprendre per canals no oficials.

Petició a Change per la seva llibertat

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada