dilluns, 20 de juliol del 2020

Entrevista a Newroz Ehmed, nova Comandant General de les YPJLa nova Comandant General de les Yekîneyên Parastinê yên Jinê (Unitats de Defensa de Dones, YPJ), Newroz Ehme, destaca principalment de la Revolució de Rojava ha mostrat clar el poder de la comunitat i de les dones.

En quines condicions va tenir lloc la revolució i quines etapes ha travessat?
Pel 2010-2011 es va donar inici a un procés revolucionari. La gent va reaccionar a la crisi que es donava en el sistema, que no podia tolerar més. En particular, vam ser testimonis de les revoltes de el poble àrab en el procés anomenat com Primavera Àrab. Els pobles ja no toleraven la persecució evident que patien. Les protestes es van desenvolupar en onades. El poble kurd va ser també un dels pobles que va experimentar aquesta persecució i atacs, ja que havia patit genocidis en tots els aspectes. Així, el poble kurd es va unir a aquesta onada d'aixecament. El poble kurd volia lluitar per la seva llibertat. La situació era un desafiament. L'única força que tenia el poble era que estava organitzat i s'adaptava a la revolució amb un sentit de llibertat. Les dones en particular vam omplir les places. El segle XXI és el segle de les dones i això es va veure clarament. El que fa que la nostra sigui diferent d'altres revolucions és el desig de lluitar per l'autodeterminació i la llibertat, la consciència, el desenvolupament i la lluita per assegurar la participació de tots els pobles. Creem aquesta revolució popular amb els nostres propis mitjans. Hi havia forces que volien intervenir en la mateixa, però no se'ls va permetre fer-ho. Aquí els pobles àrabs, circassians, assiris, sirians, armenis i kurds van viure junts durant anys, aquest lloc és un mosaic de diferents pobles, de manera que aquests pobles es van unir pel desig de viure junts en germanor. La fragmentació perseguida i implementada pel sistema sirià per dividir els pobles va ser eliminada amb aquesta revolució.

La revolució de Rojava es va desenvolupar sota el lideratge de les dones, i així és vist pel món ... Com avalua aquesta idea d'una "revolució dins la revolució"?
Atès que la revolució de Rojava és una revolució dirigida per dones, també es diu la revolució de les dones. Perquè és un fet revolucionari que les dones prenguessin el lideratge en tots els camps. Amb amor a la llibertat, pas a pas, enfrontàvem totes les dificultats, resistíem, ens manteníem alçades per trencar les cadenes de l'esclavitud, que es van assumir durant milers d'anys, i per guanyar la llibertat. Aquest nivell de consciència va augmentar amb cada pas donat al llarg de el temps. La participació de les YPJ va influir en tota la societat. Les dones van demostrar que eren capaços de mantenir-se fermes en totes les àrees. Per aquesta raó, no només el sistema de l'estat ha estat destruït amb aquesta revolució, sinó que la característica de ser una revolució dins la revolució mostrant la força de la dona es va fer evident. Les dones estan involucrades en els camps polític, social, diplomàtic, econòmic i militar, i tothom pot veure això clarament. Les dones estan en tots els àmbits de la societat amb els seus punts de vista i idees i d'aquesta manera arribem a la vida democràtica, ecològica i lliure basada en la dona.

Quan va tenir lloc l'ocupació turca de Serêkaniyê i Girê Spi, els pobles del món van mostrar-hi una forta oposició. Quin és el seu comentari al respecte?
Les dones revolucionàries van lluitar arreu i es van enfrontar a diferents atacs. El 2014, les forces de les YPJ van partir a fer front als atacs dels mercenaris de IS (Estat Islàmica) en Shengal (Kurdistan de l'Iraq) i van lluitar contra aquests atacs fins al final. Per descomptat, el món també va ser testimoni d'això. Va ser una lluita per a tota la humanitat, tothom ho va veure. La valenta resistència de les dones va animar a tots. Com l'exèrcit turc invasor no podia acceptar aquesta revolució i la resistència de les dones, va llançar un atac d'invasió sense justificació. No obstant això, la unitat dels pobles, la seva resistència conjunta va significar que van establir el seu propi exèrcit sense cap suport de cap Estat. La camarada Hevrin Xelef, Aqîde Anna i la camarada Amara, així com moltes comandants i internacionalistes es van unir a aquesta revolució des de totes parts d'el món. Aquesta resistència va ser possible gràcies a el poble que sacrifica tot per la llibertat. Encara que l'exèrcit turc ha ocupat algunes de les nostres zones, no ha pogut ocupar la voluntat de les dones i els pobles i el seu poder de resistència: aquesta és la major resposta a l'ocupació.


 

Avui, les terres de Rojava estan sent atacades per l'Estat turc. Què s'està fent contra això i a quin nivell estan les preparacions de defensa?
Per descomptat, hem aconseguit molts avenços en aquesta revolució. Està clar que les dones de les forces de defensa no renunciaran als èxits aconseguits amb el seu poble.
La invasió turca segueix amenaçant i atacant a Rojava, Kurdistan del Sud i del Nord. Nosaltres, les Unitats de Defensa de les Dones, actuem amb consciència. El nostre poble ha d'actuar amb aquesta consciència. Ens estem preparant de moltes maneres. El nostre poble ha experimentat molt dolor en aquests processos passats. Malgrat aquestes dificultats, el patiment i el preu que van haver de pagar, el nostre poble no va fer un pas enrere, sempre ha estat al nostre costat. Sempre van estar amb nosaltres d'una manera espiritual i material.

La nostra crida és a protegir la dignitat i la resistència del nostre poble. Agraïm els esforços dels nostres màrtirs i veterans, i mostrem els nostres respectes a les famílies dels màrtirs. Prometem lluitar fins al final per una societat lliure, igualitària i democràtica.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada