diumenge, 12 de juliol del 2020

Turquia crea un fons d'ajuda, amb diners de la UE, pels islamistes que lluiten a Líbia

Els mercenaris de Síria arriben a Líbia de dues maneres: una part és enviada per Turquia i l’altra per Rússia. 2.000 d’ells van ser traslladats per Ankara ara a  una missió al sud del Kurdistan (nord de l’Iraq). Es paguen amb fons de la Unió Europea.

Una guerra fa estralls a Líbia. El Govern de la Unió Nacional (GNA) té el suport de Turquia i les seves tropes de mercenaris jihadistes de Síria. El seu oponent, l 'Exèrcit Nacional Líbia (LNA) del general Haftar, té el suport de Rússia, que li envia homes reclutats de les tribus sunnites de Síria, així com de veterans de l'Exèrcit Lliure de Síria. Segons la informació obtinguda, els reclutes procedents de Rússia es reuneixen inicialment a la base aèria de Khmeimim, a Síria, on s’entrenen aproximadament una setmana abans de ser enviats a Líbia.

Per la seva banda, Turquia transfereix part de mercenaris que utilitza al nord de Síria a Líbia. D’aquesta manera, el govern turc vol reforçar la seva posició al nord d’Àfrica i pressionar sobre Egipte a través dels Germans Musulmans.

13.000 gihadistes enviats de Turquia a Líbia

El 21 de juny de 2020, l'Observatori Sirià dels Drets Humans (OSDH), amb seu a Londres, va publicar un informe que indicava que més de 13.000 mercenaris havien estat enviats de Síria a Líbia. Es diu que 417, entre ells 30 menors, van morir entre tant. Segons l'informe, Turquia va enviar prop de 300 "nens soldats" des de Síria a Líbia, que l'OSDH denuncia com un crim de guerra.

Segons Yûnis Behram, president del Fòrum alemany-kurd, Turquia recluta les seves tropes als territoris ocupats de Síria i els trasllada a Líbia en avió, des de la ciutat de Gaziantep (Turquia).

"La contractació s'ha convertit en una font d'ingressos"

Per a Behram, l’augment del flux de mercenaris sirians cap a Líbia és la conseqüència de les sancions nord-americanes de la llei Cèsar contra Síria, ja que aquestes priven una bona part de la població de les seves fonts d’ingressos: " Allistar-se per anar a Líbia com a mercenari es considera una font d’ingressos important a causa de la creixent pobresa a les diferents regions de Síria. L’estat turc està aprofitant aquesta situació. "

Els diners pagats a les famílies dels mercenaris provenen de fons europeus pagats a Turquia per "ajuda als refugiats sirians". Berham va dir que Turquia estava traint a la Unió Europea, abocant diners de l'acord UE-Turquia a les seves pròpies arques: "Els mercenaris enviats a Líbia paguen 2.000 dòlars al mes. Tanmateix, personalment només reben 300 dòlars, restant els 1.700 restant a les seves famílies. Aquesta remuneració està disfressada d’ajuda als refugiats de Síria i, per tant, finançada amb fons europeus.

"Jihadistes de diferents grups"

Delil Zilan, corresponsal de l’agència de notícies kurda Firat News, informa que després d’establir un passadís entre Síria i Líbia per al trasllat de jihadistes, l’estat turc va enviar molts mercenaris de Líbia a Líbia diferents faccions formant l'Exèrcit Nacional de Síria, una formació creada i utilitzada per Turquia per ocupar el nord de Síria. El periodista també va dir que grups de mercenaris van tornar a Síria perquè no havien estat pagats, cosa que va provocar tensions entre l'exèrcit turc i algunes faccions jihadistes.

De Síria a Líbia, de Líbia al Kurdistan del Sud

El periodista Farhad Shami segueix de prop els desenvolupaments en grups armats a Síria. També confirma el nombre de 13.000 mercenaris transferits a Líbia per Turquia des de Síria. Entre els mercenaris enviats a Líbia, 2.000 han estat retornats a Turquia en les darreres setmanes, que seran enviats, aquesta vegada, al Kurdistan del Sud, més precisament a la regió de Heftanîn, on haurien de participar en les operacions realitzades per Turquia contra Guerrilla kurda. La majoria provenen de grups islamistes ultradicals, a saber, la Brigada Sultan Murad, la Brigada Shah Suleiman i la Divisió Hamza.

"Segons les nostres dades, va dir Shami, aquests jihadistes han de ser enviats al Kurdistan del Sud per combatre el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK). Actualment s’estan formant a Turquia. Es desplegaran a Heftanîn durant els propers dies ”.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada