diumenge, 30 de novembre del 2014

L'atac d'IS contra el pas fronterer de Kobanê fracassa

La matinada de dissabte 29 novembre, unitats de l'Islamic State (IS) van llençar un atac contra el punt fronterer entre Síria i Kobanê. Tot i que les notícies confuses va quedar clar que l'objectiu dels islamistes és ocupar el pas fronterer de Mürşitpınar tot i que Turquia fa setmanes que el té absolutament tancat.


Columnes de fum provocades pels tres atacs suïcides a primera hora de la matinada contra les defenses kurdes del lloc fronterer

IS va utilitzar mètodes nous en l'atac. A primeres hores de la matinada dos atacs suïcides simultanis es van llençar contra les posicions de les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG) aconseguint impactar donada la manca de llum. Segons el balanç de la publicació turca Sendika van morir quatre membres d'YPG que feien guàrdia i divuit civils ferits. Segons Reuters el total d'atacs suïcides va ser de tres: un al sud oest de Kobanê i dos a la frontera. D'aquests darrers un va ser amb cotxe bomba entrant impunement des de territori turc. L'altre per un suïcida amb una bomba. Turquia va tallar l'electricitat a Suruç just abans de l'atac fet que va facilitar que els suïcides no fossin detectats per la milícia kurda i arribessin als seus objectius.

Immediatament IS va començat a atacar però no des de les seves posicions a l'est de Kobanê sinó des de territori turc. El ministre de defensa de Kobanê Ismet Hassan va confirmar que els islamistes ocupen una zona a territori turc i l'exèrcit turc no actua contra ells.

 Imatges de @yunus4akca7 amb membres emmascarats d'IS atacant Kobanê des d'un graner situat a la part turca

Els islamistes van assegurar que havien conquerit el pas fronterer i hi va haver evidències que, al menys, ho van fet a la part turca. Al Jazeera va afirmar que IS havia conquerit la frontera on s'hi combat des de fa més d'un mes. Les YPG van assegurar que continuen mantenint sota el seu control l'accés de Kobanê a la frontera turca. L'ocupació dels fonamentalistes d'aquest punt fronterer suposaria que el setge de Kobanê quedaria definitivament tancat per nord, est, sud i oest.

Piulada d'Al Jazeera anunciant la conquesta del pas de Mursitpinar per part d'ISMapa per situar els combats. Aquests es centren a l'àrea situada al cercle en vermell
El balanç de víctimes dels combats, realitzat per l'Observatori Sirià de Drets Humans (SOHR) fou de 21 islamistes (inclosos els quatre suïcides) i nou membres de les YPG/YPJ kurdes. La coalició internacional no va intervenir en els combats però sí va bombardejar dues posicions a la veïna zona industrial de Kobanê, situada al sud est de la zona on es lluita.

Després de vint hores de combats, les YPG van consolidar la seva posició a la frontera i fins i tot van entrar a territori kurd a perseguir els atacants que foren expulsats. El més sorprenent de tot fou l'absoluta connivència turca que va permetre operar els atacants des del seu territori i, fins i tot, va dur els ferits als hospitals de Suruç i Sanliurfa.
Superior: El graner, a territori turc, des d'on van atacar els membres d'IS i un dels seus membres disparant des d'allà.
Inferior: Les milícies kurdes de les YPG penetrant a territori turc perseguint els atacants d'IS.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada