dissabte, 20 d’agost del 2016

Matança a un casament contra la minoria kurda i alevi a Gaziantep

L'atemptat seria el primer des del cop d'estat del 15 de juliol amb orientació islamista o d'extrema dreta tuca. Possiblement ha estat obra d'un suïcida però no es descarta un cotxe bomba.

Gaziantep és una ciutat fronterera amb Síria i de majoria turca pel que l'atac ha estat premeditament dirigit contra la minoria kurda. La parella que es casava era kurda i alevi dos elements minoritaris a la localitat i odiats tant pels ultranacionalistes turcs com pels islamistes.

L'alevisme és una branca molt heretodoxa de l'islam. Fins al punt que la majoria de sunnites la consideren fora de l'islam. L'egalitat entre la dona i l'home, la dansa, les celebracions comunes entre els dos gèneres, un cert animisme naturalista, la tolerància cap a qualsevol altra grup religiós, la seva tendència d'esquerres igualitària la fan insuportable per als sunnites. L'alevisme ha donat suport tradicionalment a al secularització de Turquia i molts alevis s'han incorporat a forces d'esquerra com el DHKP/C, TIKKO, MLKP, TKP o PKK.

Segons el primer balanç hi havia 13 morts i més de 60 persones ferides. A mitja nit s'ha elevat a 22 morts i 94 ferits segons el governador local. El diputat de Gaziantep del partit Halkların Demokratik Partisi (HDP, Partit Democràtic del Poble) Mahmut Togrul afirma que part dels qui celebraven el casament a Gaziantep eren membres d'HDP (esquerra pro kurda. El govern d'Erdogan ha imposat un bloqueig informatiu (similar al secret de sumari) de manera que no es pot fer públic cap fet relatiu a l'atemptat que no surti del govern. Això fa impossible informar-ne amb un mínim d'objectivitat.

A les dotze hores de la deflagració, l'agència governamental Anadolu ha elevat a mig centenar el nombre de persones assassinades. Es tracta d'un més dels atemptats contra l'HDP, partit d'esquerra pro kurda. Curiosament...

1) Cap d'aquests atemptats (Suruç, Ankara, Amed) han estat reivindicats.

2) En tots els casos el govern ha decretat secret d'informació penant a qui informés sobre els mateixos de manera diferent a ell.

3) I, finalment, totes les víctimes formen part d'organitzacions d'esquerres opositores al govern.

Si cada atemptat va dirigit contra l'oposició al govern.
El govern no el deixa investigar.
El govern l'atribueix a una nebulosa que no ho reivindica.
Com se'n diu d'això?

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada