diumenge, 20 d’abril del 2014

Acord de formació del nou govern autònom kurd d'Iraq

Han calgut set mesos per formar el govern autònom del Kurdistan iraquià. Les eleccions del 21 de setembre de 2013 van compondre un parlament fraccionat. Finalment el 18 'abril s'anunciava l'acord pel govern de coalició entre el Partit Democràtic del Kurdistan (PDK) i el Moviment Gorran. Fins ara el PDK ja governava amb suport de l'Unió Patriòtica del Kurdistan (UPK), gran derrotada dels comicis.

Gorran aconsegueix els ministeris d'interior, economia, comerç/indústria, inversions i afers religiosos.

Cal fer notar que mentre el PDK manté una actitud molt oposada al procés autonomista del Kurdistan sirià el moviment Gorran n'és clarament partidari. Aquesta contradicció anuncia futurs problemes en el nou govern. Finalment l'UPK no formarà part del govern.

El PDK és el més veterà dels partits que es presenten. Fundat l’any 1946 recull la tradició feudal dels aghàs de base tribal. De fet és dirigit pel clan dels Barzani des del seu inici. Pertany a l’Aliança dels Demòcrates on hi forma part Unió Democràtica de Catalunya.

El Moviment Gorran (Moviment pel Canvi) és el més recent. Creat l’any 2009 per Nawshirwan Mustafa per crítics de l’UPK que denunciaven la seva corrupció. S’oposa a l’statu quo format pel PDK/UPK i no defensa polítiques centristes.

Resultats del PDK i Gorran el 21.09.2013:

Partit Democràtic del Kurdistan (PDK)
734.984
38
1.076.370
30
*
Moviment Gorran (Canvi)
476.173
24
445.024
25


**En realitat PDK i UPK van formar una sola candidatura com a 'Llista Kurdistaní'.

Foto: eKurd

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada