dimecres, 16 de juliol del 2014

El Consell Militar Siríac

El Mawtbo Fulhoyo Suryoyo (Consell Militar Siríac, MFS) és una milícia fundada el 8 de gener de 2013 a Síria com a força d'autodefensa del poble siríac. Actua a Alep, Damasc, Latakia, Homs i al Kurdistan sirià. Al Kurdistan és actiu a la zona d'Al-Hasakah (regió de Jazira).

El desembre de 2013 el MFS va fundar la seva pròpia acadèmia militar. El 24 de desembre les unitats de l'MFS van expulsar els islamistes d'Al Nusra Front de la vila de Gharduka (Kurdistan) i dos dies després d'afegien a l'ofensiva de la milícia kurda Unitats de Defensa Popular (YPG) contra els fonamentalistes a Tel Hamis. El 8 de gener de 2014 l'MFS anunciava que s'integrava a les YPG.

Vinculada a l'MFS hi ha Sutoro milícia del Partit de la Unió Siríaca i que controla el barri de Wusta a Qamishli (Kurdistan de Síria). Activa des de febrer de 2013, s'ha implantat també a Malikiya (Derik en kurd) i Qataniyah (Tirbesepi en kurd) on col·labora intensament amb l'YPG kurda.


Partit de la Unió Siríaca. Fundat l'any 2005, defensa els interessos de la comunitat siríaca de Síria i forma part de l'oposició al règim de Bashar Al Assad. El partit va realitzar la seva primera conferència general el desembre de 2013 a Derik sota el lema "Per Síria, secularisme democràtic per a tots els seus components".

Els siríacs parlen un dialecte de l'arameu anomenat siríac com a llengua litúrgica però la llengua comuna és l'àrab. Els cristians de Síria conformen un 10 % de la població dividit en diverses esglésies:

A) les ortodoxes (Monofistes, creuen que la natura humana de Crist fou absorvida per la divina; dues natures en una sola persona, aquesta doctrina fou condemnada pel concili de Calcedònia el 451):

A.1. Greco-ortodoxa o melquita : 500.000 fidels. Autocèfala amb seu a Damasc. Utilitza el grec i l'àrab.
A.2. Armènia apostòlica : 340.000 fidels. Monofista i autocèfala amb seu a Armènia. Utilitza l'armeni.
A.3. Siríaca ortodoxa o jacobita : 165.000 fidels. Autocèfala des de l'any 543. Amb seu a Damasc.  Usa el siríac com a llengua litúrgica.

B) les uniates (tenen comunió amb l'església catòlica):

B.1. Greco-catòlica melquita : 180.000. Amb seu a Damasc. Utilitza el grec i l'àrab.
B.2. Maronita (fa la litúrgia en siríac): 60.000. Mai ha deixat d'estar amb comunió amb Roma. Usa el siríac com a llengua litúrgica.
B.3. Armènia catòlica: 60.000. Armenis que el 1740 van entrar en comunió amb Roma. Usa l'armeni.
B.4. Catòlica siríaca: 26.000. Jacobites que el segle XVII va reunir-se amb Roma. Seu a Líban i seminari a Alep. Utilitza el siríac com a llengua litúrgica.
B.5. Catòlica caldea: 15.000. Té seu a Bagdad. Va entrar en comunió amb Roma el 1553 sortint de l'Església Assíria de l'Est. Utilitza el siríac com a llengua litúrgica.

C) l'Església Assíria de l'Est o Nestoriana : 35.000 fidels. Utilitza el siríac com a llengua litúrgica.
L'any 1968 se li escindí l'Església Antiga d'Orient per adoptar el calendari gregorià. Aquesta no té presència a Síria sinó només a l'Iraq.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada