dijous, 31 de juliol del 2014

Entrevista a Salih Muslim

Entrevista a Salih Muslim el passat 29 de juliol. El líder del  Partit de la Unió Democràtica (PYD), la formació que lidera la regió kurda de Síria, que funciona de forma autònoma després d'haver expulsat les forces del règim de Baixar al-Assad és de gira per Europa, i va visitar el nostre país. Les principals reflexions de Muslim foren:

-¿Segueixen en guerra amb el règim de Baixar al-Assad?
-No. Essencialment perquè el règim va marxar de les zones kurdes.
-¿Veu viable l'Estat Islàmic?
-Ells han anunciat un califat. Però, ¿com ha de funcionar un sistema de fa 1.500 anys?. En realitat, l'EI és un instrument que ha estat creat per les potències que volen reordenar el Pròxim Orient. El problema és que ara han perdut el control d'aquest monstre.
-¿Quines potències l'han creat?
-Qatar, Aràbia Saudita i Turquia. Busquen crear el caos al Pròxim Orient. Això sí que tindrà efectes negatius per a tot el món, especialment per a la Unió Europea.
-¿Com?
-Nosaltres tenim a les nostres presons gihadistes anglesos, danesos, alemanys. Quan els deixem anar tornaran als seus països i portaran l'Estat Islàmic amb ells a Europa, on ja estan organitzats.
-Cada vegada hi ha més veus que acusen Turquia de donar suport o, almenys, de deixar fer, a l'Estat Islàmic.
-Turquia ha volgut utilitzar l'EI. El Govern turc és víctima de la kurdofòbia i utilitza els gihadistes de l'Estat Islàmic contra els kurds. Fins i tot la premsa turca acusa el seu Govern de deixar passar els gihadistes i de facilitar suport logístic. Però quan fem reunions oficials amb el Govern turc, aquests neguen recolzar l'EI.
-¿Tenen proves del suport turc als gihadistes de l'EI?
-Hem trobat evidències de gihadistes que hem detingut que havien passat per Turquia. Alguns detinguts a Mossul han assegurat que han rebut entrenament a Turquia. Fins i tot han assegurat que en l'entrenament hi havien participat membres de l'OTAN.
-Hi ha informacions que apunten que l'Estat Islàmic ha accedit a un gran arsenal militar a l'Iraq i que l'usa a Síria.
-És cert. Tots els atacs que estem patint de l'Estat Islàmic els porta a terme amb armament iraquià. Els hem arribat a prendre vehicles Hummer, que són jeeps militars nord-americans que estaven en mans de l'Exèrcit iraquià.
-¿Per què estan protegint els cristians a Síria i a Iraq?
-Els cristians viuen a Mesopotàmia des de fa més de 1.000 anys. Igual que els kurds. Per això ens reconeixem mútuament. Els cristians estan patint ara una injustícia i intentem ajudar-los. A Síria i l'Iraq no només hi ha petroli. Hi ha pobles que estan sent destruïts. S'ha d'aturar aquesta massacre.

Entrevista completa

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada