divendres, 5 de setembre del 2014

Entrevista de Vilaweb a Salih Muslim


El digital català 'Vilaweb' publicava una entrevista a Salih Muslim el passat 29 de juliol. El líder del  Partit de la Unió Democràtica (PYD), la formació que lidera la regió kurda de Síria, que funciona de forma autònoma després d'haver expulsat les forces del règim de Baixar al-Assad és de gira per Europa, i va visitar el nostre país. Les principals reflexions de Muslim foren:


Què penseu aquests dies, quan veieu l'atenció internacional centrada en Gaza i absent del que passa al Kurdistan i a Síria?

—Evidentment nosaltres no podem acceptar de cap manera això que passa a Gaza. És una guerra brutal. No és acceptable des del punt de vista humanitari la destrucció de tota una ciutat. Aquesta no és la manera de resoldre el conflicte. Han d'escoltar el poble palestí.Però també he de dir que aquest mateix mètode ha estat usat a Rojava, a les àrees kurdes de Síria. El mateix. Potser Israel mata d'una forma més sofisticada, disparant coets, bales i artilleria, però al nostre país maten la gent als carrers també. En qualsevol cas em sembla que l'un cas no hauria de tapar l'altre.

Hi veieu semblances?

–Jo crec que la lluita de la gent a Gaza o a Rojava és per la democràcia, pels drets. D'alguna manera està connectada per la defensa de la democràcia i els drets humans, sí.

Els kurds representeu una societat molt democràtica dins l'Orient Mitjà. Aquesta és la vostra gran força amb vista al futur?

—Nosaltres, de fet, tenim una mena de democràcia natural en les nostres àrees des de fa segles. Els membres de les nostres comunitats, kurds amb siríacs i àrabs, fa centenars d'anys que vivim junts, democràticament. I aquesta és la nostra gran oportunitat, sobretot a Rojava, per a anar endavant. Per això el sistema que hem establert, tot just posant les llavors, en definitiva fa créixer la democràcia que ja teníem abans. I d'aquí aquesta administració autònoma democràtica en els tres cantons, amb regles clares per als partits i les eleccions, amb un contracte social, que respecta els drets de les dones.

Nosaltres pensem que aquest sistema és la solució, no tan sols per al poble kurd sinó per a tot Síria, per a la Síria del futur. I això ho expliquem als partits àrabs amb els quals treballem i ells entenen que el nostre model pot ser un exemple per a tot Síria. Més i tot: nosaltres pensem que aquest pot ser un model per a tot l'Orient Mitjà.

Personalment heu patit molt. No n'esteu cansat de tanta lluita, tants anys...
—Els kurds diem que 'resistir és viure'. De manera que si ets viu has de resistir. La resistència, sobre el terreny, política, diplomàtica, ha esdevingut un model de vida per a nosaltres. Si et fixes en Rojava nosaltres lluitem contra aquests salvatges [ISIS]. I dialoguem amb els diversos grups que hi vivim i, dialogant, obrim la mà als àrabs per mantenir-nos junts en bona relació... Fins i tot aquí, a Europa, ja fa dos anys que vaig trucant a les portes demanant de ser escoltats, parlem amb els turcs... De manera que la resistència és la nostra manera de viure. No ens cansem, no abandonem. Hem de resistir perquè nosaltres estem convençuts que resistir és viure.

Entrevista completa (amb vídeo)

1 comentaris:

  • Anònim says:
    5 de setembre del 2014, a les 13:57

    De fet és co-lider. Comparteix el lideratge amb na Asya Abdullah.

Publica un comentari a l'entrada