dijous, 20 de juliol del 2017

El suport de l'Iran als jihadistes salafistes

Durant anys, l'oposició secular a Síria va advertir a la comunitat internacional sobre la connivència del règim d'Assad amb l'Estat Islàmic a l'Iraq i el Llevant, més conegut com a ISIS. Tanmateix, aquestes advertències van caure en orelles sordes.

Al facilitar l'expansió de l'ISIS, que va lluitar contra altres grups armats més que contra les forces sirians, el règim Assad va aconseguir afeblir militarment a l'oposició. Tanmateix, l'objectiu final del règim Assad era desacreditar l'oposició siriana com un soci polític viable per a Occident en la seva recerca del canvi de règim.

L'expansió d'una organització terrorista brutal com ISIS en última instància, va tenir l'efecte d'obligar a Occident, i als Estats Units en particular, a abandonar la política inicial de canvi de règim a Síria.

Actualment hi ha una consciència creixent en alguns sectors occidentals sobre la connivència de Síria amb ISIS. El que menys se sap és que aquesta política es va originar a la República Islàmica de l'Iran. Durant les últimes tres dècades, la República Islàmica de l'Iran ha estat el principal patrocinador dels grups extremistes i terroristes xiïtes i sunnites.

El paper de l'Iran en el suport als grups extremistes i terroristes a l'Orient Mitjà es remunta a principis dels vuitanta. La creació de Hesbol·là libanès és un exemple. Aquest grup xiïta ha dut a terme operacions i assassinats terroristes en nom de l'Iran o en cooperació amb agents iranians.

Atès que el règim iranià és una teocràcia xiïta, s'han ignorat les seves relacions amb grups extremistes i terroristes sunnites, si no es descarten com ideològicament estranyes. Malgrat això, les relacions d'Iran amb grups sunnites com la Jihad Islàmica i Hamàs no han estat en secret.

Però l'Iran també ha mantingut relacions amb Al-Qaida. Per exemple, l'informe de la Comissió bipartidista del 11 de setembre va assenyalar que la relació "entre Al-Qaida i l'Iran va demostrar que les divisions sunnites-xiïtes no eren necessàriament una barrera insuperable per a la cooperació en operacions terroristes".

Mentre que l'Iran va tractar d'ocultar les seves relacions amb Al-Qaida després dels atemptats de l'11 de setembre a Amèrica, al juliol de 2016, el Departament del Tresor dels Estats Units va sancionar a tres operaris d'al-Qaida d'alt nivell que viuen a l'Iran.

Les relacions d'Iran amb Al-Qaida són ben conegudes. No obstant això, molts troben dificultats per a creure que l'Iran té relacions amb o proporciona suport a l'ISIS, que està lluitant ostensiblement a Síria i a l'Iraq.

Les relacions d'Iran amb els jihadistes salafistes es remunten als anys noranta, quan al-Qaida va intentar assolir un lloc a la frontera entre el Kurdistan iraquià i el Kurdistan iranià. Un grup afiliat al-Qaida, Ansar al-Islam, es va establir a la zona i va realitzar atacs terroristes contra el Kurdistan iraquià.

Els jihadistes de l'Orient Mitjà es van unir al grup. El futur dirigent d'Al-Qaida a l'Iraq, Abu Musab al-Zarqawi, estava entre ells. Els peshmerga kurds i les forces de seguretat del Kurdistan iraquià van dirigir-se contra Ansar al-Islam i van impedir que el grup s'expandís.

Els kurds peshmerga i les forces especials nord-americanes van aconseguir finalment destruir les bases del grup l'any 2001. Posteriorment, els líders i membres restants d'Ansar al-Islam van fugir cap a l'Iran.

En nombroses ocasions, hem advertit públicament que l'Iran dóna suport a aquests grups salafistes al Kurdistan.

Els jihadistes salafistes que van fugir del Kurdistan iraquià no només es van donar refugi a l'Iran, sinó que també van rebre camps d'entrenament a la província de Kermanshah.

Es va permetre als jihadistes salafistes participar en propaganda del jihadisme a les mesquites del Kurdistan i Balutxistan. Des de llavors, han estat capaços de reclutar nous membres a l'Iran.

Després de la invasió d'Iraq per part dels Estats Units l'any 2003, els jihadistes salafistes a l'Iran van tornar a l'Iraq i es van dirigir a les forces nord-americanes. A través d'atacs terroristes, també van intentar desestabilitzar el Kurdistan iraquià. Alguns d'ells van anar a l'Afganistan a través d'Iran per dur a terme operacions terroristes contra les forces nord-americanes i afganeses.

L'Iran, l'ex primer ministre iraquià Nouri al-Maliki i el règim Assad van contribuir conjuntament a l'expansió de l'ISIS. Per exemple, el 2013 ISIS va assaltar la presó d'Abu Ghraib sense gaire resistència i va aconseguir alliberar entre 500 i 1.000 jihadistes.

Més tard, tindrien papers importants a les files d'ISIS. De la mateixa manera, ISIS va prendre el control de Mosul sense cap resistència significativa de les forces armades iraquianes.

El govern iraquià sota el-Maliki va ser profundament sectari i va excloure sistemàticament als sunnites, creant així un terreny fèrtil per a l'expansió de grups com l'ISIS.

A Síria, el règim d'Assad va dirigir sistemàticament a tots els altres grups rebels, tot preparant el camí perquè l'ISIS estableixi un control sobre Raqqà, que després esdevingués la capital del seu "califat". Mentre la força aèria d'Assad es dirigia indiscriminadament a un altre territori sota control rebel, Raqqà no era inoportunada.

L'Iran, per la seva banda, des de la dècada de 1990 va proporcionar refugi i campaments d'entrenament per als jihadistes salafistes. L'Iran també va facilitar el seu desplaçament a la frontera amb l'Iraq per provocar estralls al país després de 2003.

Iran ha promogut consistentment el sectarisme a l'Iraq per tal de perpetuar el conflicte xiïta-sunnita. La promoció del sectarisme per l'Iran va ser reforçada pel sectarisme d'Al-Qaida a l'Iraq, el precursor de l'ISIS. Iran i ISIS han estat, per tant, mútuament beneficiosos entre ells.

Gràcies a ISIS, l'Iran va augmentar la seva presència militar i la seva influència política a l'Iraq i Síria. Iran també està utilitzant la guerra contra ISIS per persuadir a Occident per veure'l com una força útil en la lluita contra els jihadistes salafistes.

De fet, l'Iran està menys preocupat per la lluita contra l'ISIS que l'avançdels seus interessos imperialistes a l'Orient Mitjà.

No cal dir que l'Iran s'ha dirigit exclusivament contra els grups d'oposició sirians en lloc d'ISIS. I és al teatre sirià que les forces iranianes han patit fortes pèrdues.

L'Iran està preocupat per la derrota completa de l'ISIS a Iraq i Síria, ja que serveix com a pretext útil per a noves incursions militars iranians en aquests països. L'amenaça d'ISIS i altres grups jihadistes salafistes també té l'avantatge de preocupar Occident amb els símptomes del terrorisme en lloc de les seves causes fonamentals; a saber, la persistència dels règims autoritaris a l'Orient Mitjà. Són aquests règims els que constantment alimenten l'extremisme i el terrorisme.

La promoció del sectarisme i el suport de l'Iran als grups terroristes xiïtes i sunnites per igual ha agreujat el problema. Donat el suport de l'Iran als salafistes jihadistes, ISIS s'ha abstingut de realitzar atacs a l'Iran. Això es contrasta amb les activitats terroristes del grup arreu del món, inclosa Europa.

Els atacs terroristes del 7 de juny a Teheran han aixecat sospites. Iran sempre ha mostrat que els seus serveis de seguretat es troben entre els més competents del món i han estat capaços de frenar els atacs terroristes. Sens dubte, la República Islàmica de l'Iran és, en essència, un estat policial amb estricte control sobre la seva capital.

Tenint en compte aquesta realitat, moltes persones a l'Iran han plantejat qüestions legítimes sobre com els membres de l'ISIS podrien entrar al parlament d'Iran, així com el mausoleu de l'Aiatol·là Khomeini, sense cap obstacle.

El que és més preocupant és que el règim iranià està utilitzant els atacs terroristes del 7 de juny a Teheran per implicar els kurds iranians en ells, així com associar els kurds amb jihadistes salafistes i l'ISIS. Si bé és cert que ISIS, degut en part a la política d'Iran per alimentar els jihadistes salafistes del Kurdistan iranià, va aconseguir reclutar kurds, els kurds que s'han unit a ISIS són pocs en nombre. Més important, els jihadistes salafistes s'oposen a la identitat nacional i les aspiracions del poble kurd com la República Islàmica de l'Iran.

La propaganda iraniana està implicant als kurds en aquests atacs amb l'objectiu de sembrar divisions dins del Kurdistan iranià, ja que tenim una important minoria xiïta. L'Iran també tracta de presentar els kurds com a extremistes sunnites per a privar el moviment nacional kurd de simpatia i suport internacional. El règim iranià també intenta enfrontar el poble persa contra el poble kurd, encenent així el conflicte ètnic.

Nosaltres, del Partit Democràtic del Kurdistan Iranià, volem demanar a la comunitat internacional que conegui aquestes maquinacions del règim islàmic a Iran. El nostre partit, que és la principal força opositora kurda, des de la seva fundació el 1945 va lluitar per la laïcitat, la igualtat de gènere i la democràcia al costat dels drets nacionals kurds.

Ens oposem fermament al sectarisme i al terrorisme. La identitat nacional kurda, així com les nostres demandes polítiques, giren al voltant del llenguatge, la cultura i l'autodeterminació del Kurdistan a l'Iran.

El nostre partit també es trobava entre les primeres organitzacions kurdes per enviar les seves forces Peshmerga a combatre l'ISIS quan va atacar el Kurdistan iraquià el 2014. Hem fet sacrificis en la guerra contra l'ISIS. De fet, una de les raons per les quals les nostres forces de Peshmerga han tornat a les seves antigues bases a les muntanyes de Qandil és negar un refugi segur per als jihadistes salafistes alimentats per la República Islàmica de l'Iran.

La nostra situació al Kurdistan iranià és diferent en comparació als grups seculars d'oposició a Síria i altres llocs de l'Orient Mitjà, on els islamistes, ja sigui per compte propi o en connivència amb els ajudants estrangers, han aconseguit segrestar les lluites legítimes per la llibertat i la democràcia. Però volem donar a conèixer els últims intents d'Iran d'associar els kurds iranians amb els jihadistes salafistes i l'ISIS.

En el passat hem advertit, tant a través dels canals diplomàtics com a través dels mitjans de comunicació, sobre la relació d'Iran amb els grups jihadistes salafistes del Kurdistan. Seguirem fent-ho.

Mustafa Hijri és el secretari general del Partit Democràtic del Kurdistan Iranià.


 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada