diumenge, 4 de desembre del 2022

Victòria de les manifestants a l'Iran: el govern islàmic anuncia l'abolició de la "policia moral musulmana"

La protesta que agita l'Iran durant els darrers mesos està donant els seus fruits? Després de mesos de mobilització a Teheran i a diverses ciutats importants del país, el govern ha anunciat avui diumenge l'abolició de la policia moral, el paper de la qual s'assenyala en la mort del jove Mahsa Amini. Aquesta unitat "no té res a veure amb el poder judicial, i va ser abolida pels qui la van crear", va argumentar el fiscal general iranià, Mohammad Jafar. Tanmateix, els termes de la seva terminació no s'han fet explícits i la dissolució encara no ha estat confirmada per altres funcionaris iranians. Aleshores podrien continuar els controls relacionats amb el codi de vestimenta de la República Islàmica dels quals són responsables els agents.

Iran: la policia de la moral, una unitat repressiva arbitrària que sembra el terror

La "Patrulla d'Orientació Islàmica", creada l'any 2006,va estar darrere de la detenció de Mahsa Amini, el kurd iranià de 22 anys la mort del qual tres dies després va provocar una protesta generalitzada. Segons activistes i la seva família, la jove va morir després de ser colpejada, però les autoritats van relacionar la seva mort amb problemes de salut, negat pels seus pares. “Malgrat les detencions i la violència que pateixen, els manifestants estan en procés de fer doblegar el règim. Els iranians, armats només amb la seva ira, són més forts que la República Islàmica”, va dir l'especialista iranià.

Establerta durant la Revolució Islàmica de 1979, la policia moral es va crear per "difondre la cultura de la decència i el hijab". És a dir, per garantir el compliment del codi de vestimenta de la República Islàmica, en particular imposant l'ús del vel a les dones. Formada per homes amb uniformes verds i dones amb xadors negres, aquesta secció patrulla pels carrers, escrutant els vestits i fent detencions arbitràries.

Ja en aquell moment, “aquesta policia va inspirar una por terrible. Estava format per gent extremadament agressiva", descriu Mahnaz Shirali. "Les dones eren habitualment arrestades i condemnades a assotes perquè les autoritats creien que els seus mocadors no estaven a l'alçada". El paper d'aquesta patrulla ha anat evolucionant al llarg dels anys, però sempre ha rebut la seva part de condemnes, fins i tot de les ONG.

El juliol passat, l'ultraconservador al capdavant del país, Ebrahim Raïssi, va demanar la mobilització de "totes les institucions per reforçar la llei del vel". El zel de les autoritats havia augmentat, amb un augment del nombre de controls i detencions. Però prova que el règim tremola, el poder havia fet saber divendres que les autoritats estaven treballant en la qüestió de l'obligatorietat de portar el vel.

La rigidesa d'un poder ultraconservador s'enfronta ara amb el desig de modernitat de les generacions més joves. I si l'abolició d'una patrulla tan denunciada "marcaria un pas", no n'hi hauria prou per atenuar la revolta d'un jove en la lluita contra l'autoritarisme estatal, jutge Mahnaz Shirali. "Les demandes de la societat iraniana van més enllà. No només demana la supressió d'un cos policial o la del vel, sinó la sortida de tot un règim”, insisteix qui creu que les manifestacions han de continuar.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada