divendres, 22 de desembre del 2023

Els partits kurds guanyen les eleccions a la disputada ciutat de Kirkuk, Iraq

 

L'Iraq va celebrar les seves primeres eleccions locals en deu anys el dilluns 18 de desembre, amb una participació d'aproximadament el 41%, una xifra que reflecteix l'apatia pública generalitzada en l'era posterior a l'IS (Estat Islàmic). Les eleccions, crucials per configurar la governança local abans de les eleccions generals del 2025, es van celebrar a 15 de les 18 províncies de l'Iraq.

Una característica notable d'aquestes eleccions van ser les taxes de participació més altes a les ciutats kurdes i Kirkuk, una ciutat amb diversitat ètnica. L'augment del compromís en aquestes àrees, malgrat les deficiències percebudes dels líders polítics locals, va enviar un fort missatge de responsabilitat cívica i una crida a una reforma política.

Les eleccions van estar marcades per la participació de diverses faccions polítiques, com ara grups xiïtes, sunnites, kurds i altres minories. Un fet significatiu va ser l'absència del moviment sàdrista, liderat per Muqtada al-Sadr, que va boicotejar la votació. Aquesta decisió és emblemàtica de l'evolució del panorama polític a l'Iraq, sobretot tenint en compte l'èxit anterior dels sadristes, on van aconseguir el tercer lloc amb 60 escons.

Les primeres dades de Kerkûk (en kurd) Kirkuk, estratègicament important, van indicar una participació notable de més del 70%, molt per sobre de la mitjana estatal. S'espera que aquesta participació, especialment amb els kurds que surten victoriosos, s'espera que exacerbi les tensions ètniques existents amb les comunitats àrabs i turcomanes. Per contrarestar els possibles disturbis, Bafil Talabani, líder de la Unió Patriòtica del Kurdistan (UPK), va demanar una celebració pacífica i va emfatitzar la necessitat de mantenir l'estabilitat a la diversa ciutat.

Dels 143.198 vots comptats de les eleccions provincials, el 64% va als partits kurds, el 32% als partits àrabs i el 12% als partits turkmans Els partits kurds han guanyat vuit escons al consell provincial de 16 escons de Kirkuk. Un seient de quota cristià pot ajudar els kurds a nomenar un governador si estan units. PUK spox va dir que el guanyador del seient cristià els donarà suport. La UPK és la gran guanyadora amb 155.000 vots (65 %) front 49.000 del PDK(20 %) i 25.000 de Nova Generació (13 %) (escissió de la UPK). Els turcmens i els àrabs sumen la resta.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada