diumenge, 2 de març del 2014

El govern iraquià suspèn vols al Kurdistan com a represàlia

La decisió del govern autònom kurd de vendre unilateralment petroli a la República de Turquia està provocant nombroses tensions entre Erbil (Arbela) i Bagdad. La darrera ha estat la decisió del govern iraquià de suspendre els vols de dues aerolínies que operaven directament entre Erbil i Europa. Es tracta de Germania Airlines i Hormuz Airlines. La suspensió ha tingut efectes immediats. No és l'únic cas; els vols de Lufthansa han estat obligats a ser reduïts a la meitat.

Bagdad considera que el govern kurd no té atribucions per vendre petroli directament i fins i tot va vetar la visita del ministre d'energia turc al Kurdistan iraquià a finals de 2012. Malgrat això el govern kurd de Massoud Barzani ha pres una direcció contundent en l'afer. Ha visitat el Kurdistan turc i ha tingut diferents contactes bilaterals amb Ankara que s'han concretat en la venda de petroli a escala notable.

El gener d'enguany es va posar en marxa l'oleoducte de 220 quilòmetres entre el Kurdistan iraquià i Turquia. La xifra definitiva de l'acord han estat 300.000 barrils per dia (bpd). No és una xifra menor si tenim en compte que Iraq exporta 2.500.000 bpd a Turquia mensualment.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada