dissabte, 25 d’octubre del 2014

Les forces kurdes conquereixen Zummar (Iraq)

A primera hora del matí del 28 d'agost les forces kurdes o peshmerga van iniciar una ofensiva dirigida a conquerir la ciutat de Zummar, Nínive, prop de Mossul. Aquesta conquesta tenia valor estratègic de cara a recuperar la ciutat de Mossul ocupada pels fonamentalistes el passat 10 de juny.

Agafats per sorpresa els membres d'Islamic State (IS) van ofert una breu resistència amb una desena dels seus membres abatuts per les forces kurdes. Després de dotze hores d'ofensiva els peshmerga havien conquerit una desena de poblacions i es situaven a només dos quilòmetres de Zummar.

Semblava que IS havia interpretat que la seva retirada no era tàctica sinó definitiva doncs els islamistes es van dedicar a cremar els camps petrolífers de Zummar: el d'Ain Zalah, el més important, fou ocupat aquest mateix mes d'agost, crema ara mateix. Però posteriorment van oferir una forta resistència i els peshmerga no van poder avançar més. Des de llavors es va estabilitzar el front.

Finalment dissabte 18 les forces kurdes van aconseguir trencar el front i en poques hores van capturar 13 poblacions del voltant de Zummar. L'atac ha continuat fins avui, després d'una sèrie d'atacs aeris de la coalició internacional. IS ha perdut 75 dels seus membres en la defensa de Zummar però finalment ha hagut d'evacuar la població cap al migdia i les forces kurdes han completat la seva conquesta.Divendres 29 les forces peshmerga van aturar l'ofensiva i es van dedicar a netejar les vies de comunicació on els fonamentalistes havien deixat mines. També es va completar la conquesta de sis poblacions més de cara a llençar l'atac final.
El matí d'avui les forces kurdes han penetrat per la part oest de Zummar trobant resistència per part d'IS. En els combats no hi ha dades de baixes kurdes però sí dels fonamentalistes. Segons el govern kurd han destruït deu vehicles d'Islamic State i han recollit els cadàvers d'un centenar de membres del grup islàmic. En l'atac han intervingut avions dels EUA que han bombardejat les posicions d'IS abans de l'atac terrestre kurd. Sense l'aviació nord-americana possiblement Zummar no hauria caigut però sense la intervenció terrestre kurda tampoc.

 
Tanmateix el suposat contratac d'IS contra la presa de Mossul no s'ha concretat i aquesta continua sota control kurd. Amb la conquesta de Zummar les tropes kurdes aconsegueixen el seu segon objectiu (el primer fou la presa) abans de fer l'atac contra Mossul on, en bona part, es decidirà si realment la guerra està canviant de tendència.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada