dimarts, 21 de novembre de 2017

Les grans coalicions locals de l'oposició siriana pro turca

Hi ha tres grans coalicions locals de l'oposició siriana. Apleguen un extens conglomerat de grups en un trencaclosques inintel·ligible.

El Southern Front (SF, Front Sud) del Free Syrian Army (FSA) és una gran coalició formada per 58 grups armats opositors a Baixar al-Àssad. Va néixer el 14 de febrer de 2.014 i ha operat a les províncies de Daraa i Quneitra. Ocupa el 70 % de la primera i ha fet recular el règim a la segona. El seu grup principals és el First Army, un moviment armat fundat a principi de 2.015 i dirigit per ex militars sirians, i el Front de Revolucionaris Sirians (SRF).
La relació entre l'FSA i Nusra a la província de Daraa és bona i han combatut sovint plegats però es mantenen com a forces separades clarament. El 14 d'abril de 2.015 el SF va emetre un comunicat on negava cap futura cooperació amb Nusra fins al punt de dir que aquest grup "perjudicava la revolució siriana". El SF es considerava "única força militar representant de la revolució" al sud de Síria.  El 9 de juny va conquerit la principal base militar del règim, la de la Brigada 52. Al Nusra ho havia fet a la base de la Brigada 82 a Daraa el gener.Logo de Jaysh al-Fatah

Jaysh al-Fatah
Jaysh al- Fatah (L'Exèrcit dels Conqueridors) és una coalició formada per divuit formacions islamistes a la zona d'Idlib creada el 16 de març d'enguany. La conformà essencialment l'aliança Ahl Al-Sham (Gent del Llevant; avui dissolta) formada per l'Islamic Front (IF, Front Islàmic) i l'Al Nusra Front (Front de Suport) amb dues formacions menors. Nusra és la marca d'Al Qaida a Síria. A aquest nucli s'han unit grups més petits com  Jund al Aqsa (que va protagonitzar els primers atacs suïcides de l'ofensiva a Idlib), Liwa al Haqq, Jaysh al Sunna, Ajnad al Sham i Faylaq al Sham. L'aliança ha mostrat armament molt sofisticat mai vist abans com els míssils nord-americans TOW de gran potència.L'11 de juny de 2.015 aquesta coalició va estendre's fora d'Idlib a la zona de Qalamoun.

Jabhat al-Shamiyya
Front de Llevant, és una coalició d'operacions a la província d'Alep formada el 25 de desembre de 2.014 per grups islàmics sunnites, principalment l'Islamic Front*.
* Islamic Front (IF) integrat per l’antic SIF i part del SILF. Fou creat el 22.11.2013 integrant set grups amb el suport de l'Aràbia Saudita. Oposat a la democràcia i l’estat secular i partidari d’implantar la xaria. El 24.12.2014 l’IF d’Alep s’incorpora al Front Llevant. Hi formaren part, dissolent-se:
Brigada Al-Tawhid Brigada d'Alep (abans dins el Syrian Islamic Liberation Front)
Ahrar ash-Sham (abans del Syrian Islamic Front); salafista
Liwa al-Haqq (abans part de Syrian Islamic Front); d'Homs
Suqour al-Sham (abans del Syrian Islamic Liberation Front) d'Idlib
Jaysh al-Islam (abans del Syrian Islamic Liberation Front) de la província de Damasc
Ansar al-Sham (abans Syrian Islamic Front)
Kurdish Islamic Front

* Jabhat al Nusra, Front de Suport, va néixer el 23 de gener de 2.012 i és la branca siriana d'Al Qaida a qui va reafirmar la lleialtat el 9 de març de 2.015.

* Free Syrian Army, iniciador de la guerra civil, creat el 29 de juliol de 2.011. El 90% el formen musulmans sunnites i un 85 % àrabs essent al resta kurds. Forma part de la Coalició Nacional de Forces Revolucionàries i d'Oposició Sirianes: Coopera amb les milícies kurdes a Burkan al-Firat de Rojava, amb islamistes a Idlib, amb els opositors islamistes d'Alep i el seu feu actualment és al sud. No té una ideologia concreta, ni tant sols el laïcisme, però representa sectors nacionalistes en un conglomerat cada vegada més dispers.

0 comentaris:

Publica un comentari