diumenge, 26 de novembre del 2017

Qui conforma l'Aliança Nacional Kurda de Síria (HNKS) ?

L'Aliança* Nacional Kurda de Síria (HNKS), en kurd Hevbendiya Niştimanî a Kurdî li Sûriyê o en àrab التحالف الوطني الكردي في سوريا va ser fundada el febrer de 2016 per cinc moviments alineats amb el Consell Nacional Kurd de Síria (Encûmena Niştimanî ya Kurdî li Sûriyê, ENKS), aquesta plataforma nacionalista defensa un programa federalista per a Síria i conforma l'oposició al model del confederalisme democràtic impulsat pel PYD i el Tev-Dem.

L'HNKS representa l'ala de l'ENKS partidària d'una entesa amb el PYD i el Tev-Dem tot i l'oposició al seu model. En aquest sentit contrats amb el gruix de l'ENKS que ha cridat al boicot a les eleccions de gener de 2018 a Rojava i el Nord de Síria.

Dels cinc moviments inicials el Moviment Sirià de la Reforma, escissió de Faisal Yousef del partit del mateix nom, ha abandonat l'HNKS.


  • Kurdish Democratic Unity Party in Syria (Democratic Yekîtî) Partiya Yekîtî ya Demokrat a Kurd li Sûriyê / حزب الوحدة الديمقراطي الكوردي في سوريا  Formalment conegut com el Partit De la Unitat Democràtica Kurda de Síria, habitualment anomenat "Unitat Democràtica" va ser fundat el 1993 per una de les dues ales d'esquerra que van marxar del PDKS aquell any. Va ser un actor clau en les protestes contra el règim dels Assad arran de la seva fundació. Amb el Democratic Yekîtî el moviment nacional kurd a Síria va passar de la clandestinitat a emergir als carrers.  Els problemes interns van provocar la sortida d'un sector que va fundar el Partit de la Unitat Kurda a Síria o Kurdish Unity Party in Syria (conegut com a Yekîtî). Liderat per Ibrahim Biro, avui aquest partit és el cor de l'ENKS. Altres escissions van mantenir el nom de Democratic Yekîtî.

  • Kurdish Democratic Left Party in Syria (ÇEP-PÇDKS) Partiya Çepa Demokrata Kurdî li Suriyê / حزب اليسار الديمقراطي الكردي في سوريا . Partit escindit del Partit de l'Esquerra Kurda l'any 2012. El Partit de l'Esquerra Democràtica Kurda (ÇEP-PÇDKS) manté un programa social demòcrata. 

  • Kurdish Democratic Party in Syria – al-Parti (Facció de Nasreddin Ibrahim) Partiya Dêmokrata Kurdi li Sûriya (Al Partî) الحزب الديمقراطي الكردي في سوريا- البارتي Una de les múltiples faccions en les que es va dividir del Partit Democràtic del Kurdistan de Síria (PDKS), fundat l'any 1957. La facció de Nasreddin Ibrahim és una de les més veteranes doncs va ser fundada l'any 1975; va defensar la nova línia de la Unió Patriòtica del Kurdistan, escindida del Partit Democràtic del Kurdistan de l'Iraq tot i no ser reconeguda com a homònima de l'UPK. Aquesta va optar per donar suport al Kurdish Democratic Progressive Party in Syria (KDPPS) d'Abd al Hamid Darwish.

  • Syrian Kurdish Democratic Accord (Rêkeftin) Rekeftina Demokrat a Kurdi li Suri / لوفاق الديمقراطي الكردي السوري L'Acord Democràtic Kurd de Síria es va escindir del PYD l'any 2004. De fet ha estat reprimit per aquest al ser acusat de donar suport a la dictadura del Assad produint-se xocs armats entre les dues formacions abans germanes. Va formar part del Partit de l'Esuqrra Kurda durant un temps abans d'abandonar-la i refer la seva línia d'actuació pròpia. Rep suport de l'UPK del Kurdistan iraquià.

* Hevbendiya en català pot ser traduït al català com a "Aliança" o "Unitat".

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada