dijous, 23 de novembre del 2017

Qui conforma la Llista Nació Democràtica (Lîsta Netewa Demokratîk) ?

El 19 de gener de 2018 s'escollirà el Congrés Popular Democràtic del Nord de Síria. Dues grans coalicions concorren al procés democràtic.  Llista Nació Democràtica (Lîsta Netewa Demokratîk) i Aliança Nacional dels Kurds de Síria (Hevbendiya Nishtimanî a Kurdî li Sûriyê).
La  Llista Nació Democràtica (Lîsta Netewa Demokratîk, / قائمة الأمة الديمقراطية ) ha estat creada l'octubre de 2017 al voltant del moviment de societat civil Tevgera Civaka Demokratîk o Moviment de la Societat Democràtica (Tev-Dem). Està integrada per dues formacions àrabs, dues d'assíries/siríaques i  tretze de kurdes.

Hi formen part els següents moviments polítics:

 • Democratic Union Party (PYD) Partiya Yekîtiya Demokratîk / حزب الاتحاد الديمقراطي (Partit de la Unió Democràtica). Es tracta del principal partit kurd de Síria, de fet la coalició LND s'estructura al seu voltant.
 • Modernity and Democracy Party of Syria (PNDS) Partiya Nûjen û Demokratîk li Sûriyeyê / حزب الحداثة والديمقراطية لسوريا (Partit de la Democràcia i la Modernitat de Síria). Fundat l'any 2001 amb una ideologia de centre esquerra moderada i apoista, és a dir, segueix les orientacions d'Abdullah Öcalan. És un partit opositor al règim dictatorial dels Àssad als qui acusa d'haver afavorit el creixement de l'islamisme radical. L'objectiu d'Àssad era desprestigiar l'oposició democràtica fent veure que era islamisme. Ho va aconseguir alliberant tots els presos islamistes que tenia.   • Kurdistan Democratic Party of Syria (Abdul Karim Sko) Partiya Demokratîk a Kurdistanî “Ebdulkerîm Siko” / البارتي الديمقراطي الكردستاني “عبدالكريم سكو”. El Partit Democràtic del Kurdistan de Síria (Abdulkarim Siko o Sko). Una de les nombroses escissions del PDKS al qui va abandonar l'any 2012; el seu cap Abdul Karim Sko, va defensar l'aproximació al PYD i el confederalisme democràtic d'Ocalan.

 • Green Party of Kurdistan Partî Sewzî Kurdistan/ حزب الخضر الكردستاني El Partit Verd del Kurdistan és una nova formació sorgida de l'Assemblea per la Democràcia i l'Esquerra.
 • Liberal Union of Kurdistan Partiya Lîberal a Kurdistanê / الاتحاد الليبرالي الكردستاني . El partit Unió Liberal del Kurdistan va fundar-se a Rojava a l'alba de la revolució democràtica de 2011. En aquell any va crear-se amb un programa que donava suport a les línies mestres de l'apoisme i proposava la negociació com a via per a resoldre el conflicte kurd a Turquia.
 • Kurdish Left Party in Syria (PCKS) Partiya Çep a Kurd li Sûriyeyê / الحزب اليساري الكردي في سوريا Partit de l'Esquerra Kurda de Síria. Veterà partit de l'oposició a la dictadura imperialista d'Assad. Fundat l'any 1975 com a escissió de l'ala esquerra del PDKS, la més propera a l'Unió Patriòtica del Kurdistan (tercera força parlamentària al Kurdistan iraquià i membre de l'Internacional Socialista). Va formar part del Consell Nacional Kurd de Síria  fins el 2014. Posteriorment va impulsar  l'Assemblea per la Democràcia i l'Esquerra.

 • Socialistes Democràtics. Fundat l'any 1975 com a escissió de l'ala esquerra del PDKS, propera a l'Unió Patriòtica del Kurdistan (tercera força parlamentària al Kurdistan iraquià i membre de l'Internacional Socialista). Va formar part del Consell Nacional Kurd de Síria  fins el 2014. Posteriorment va impulsar l'Assemblea per la Democràcia i l'Esquerra.
 • Democratic Change Party (PGDK) Partiya Guhertina Demokratîk a Kurdistanê / حزب التغير الديمقراطي الكردستاني Partit del Canvi Democràtic del Kurdistan. Fundat l'any 2014 i membre de l'Assemblea per la Democràcia i l'Esquerra. 

 • Kurdistan Renewal Movement Partiya Nûkirinê ya Kurdistanê / حركة التجديد الكردستاني Moviment de la Renovació del Kurdistan. El més partidari d'una entesa amb el règim dels Assad. Fundat l'any 2006 i membre de l'Assemblea per la Democràcia i l'Esquerra. 

 • Syrian Kurdish Democratic Party Partiya Demokratîk a Kurd a Sûriyeyê / الحزب الديمقراطي الكردي السوري Partit Democràtic Kurd de Síria. Fundat el 1978 per sectors kurds partidaris d'una entesa amb el règim dels Assad. Va formar part del Consell Nacional Kurd de Síria (ENKS) fins la seva sortida acusat d'assadista.

 • National Rally of Kurdistan Party (PKNK) Partiya Kombûna Niştîmanî ya Kurdistanê / حزب التجمع الوطني الكردستاني El Partit del Reagrupament Nacional del Kurdistan Prior va ser impulsat per membres del Tev-Dem i  del PYD.

 • Free Patriotic Union Party (PYNAS) Partiya Yekîtiya Niştîmaniya Azad li Sûriyeyê / حزب الاتحاد الوطني الحر في سوريا El Partit de la Lliure Unió Patriòtica va néixer l'any 1999 escindit del PDKS mantenint el nom de la formació original. Va adoptar la denominació actual l'any 2014 en que va entrar a l'òrbita del Tev-Dem. 

 •  Sun Party of Kurdistan (PRK) Partiya Roj a Kurdistanê / حزب روج الكردستاني . Partit del Sol del Kurdistan.

 • Kurdish Brotherhood Party Partiya Biratî ya Kurdistanê / حزب التآخي الكردستاني Partit de la Germandat Kurda. De formació recent, creat l'any 2016 i d'ideologia transversal.

 • Democratic Peace Party of Kurdistan (PADK) Partiya Aştiya Demokratîk a Kurdistanê / حزب السلام الديمقراطي الكردستاني Partit Democràtic de la Pau del Kurdistan. Impulsat l'any 2004 per membres del futur Tev-Dem d'orientació esquerrana i visió pan kurda. Va formar part de l'Aliança Nacional Kurda (Acord Democràtic Kurd Sirià). El seu programa defensa enderrocar els Assad i lluitar contra Turquia, també una aliança pan kurda ignorant les fronteres i un acord tàctic entre PYD i ENKS.


 • Syriac Union Party (SUP) Partiya Yekîtiya Suryanî / حزب الاتحاد السرياني / ܓܒܐ ܕܚܘܝܕܐ ܣܘܪܝܝܐ. En arameu siríac s'anomena Gabo d'Ḥuyodo Suryoyo. Forma part del moviment de l'esquerra assíria Dawronoye. Aquesta formació va donar suport a la lluita kurda impulsada pel PKK del Kurdistan turc. Se'l considera l'ala política de la força policial Sutoro, de la milícia cristiana síria MFS (Consell Militar Siríac) i de l'HSNB (Forces de Protecció de Dones Bethnahrain).

 • Assyrian Democratic Party (ADP) Partiya Aşûrî ya Demokratîk / الحزب الآشوري الديمقراطي / ܓܒܐ ܐܬܘܪܝܐ ܕܝܡܘܩܪܛܝܐ En arameu assiri anomenat Gabā Aṯurāyā Demoqraṭāyā o Partit Democràtic Assiri. Va néixer l'any 1978 i representa la minoria assíria de la Vall del Khabour que ha patit els atacs de l'Estat Islàmic i rebut la protecció de les YPG. Per això, tot i ser considerat proper al règim dels Assad i haver mantingut fortes tensions contra el PYD, des de 2016 va aproximar-se a aquest partit. De fet, sense l'ajuda de les YPG, les seves milícies haurien estat exterminades per l'Estat Islàmic. Simptomàticament, les dues milícies de l'ADP, els Guàrdies del Khabour i Nattoreh, va integrar-se a les Forces Democràtiques SIrianes (SDF) el febrer de 2017.  

 • Democratic Conservative Party Partiya Mûhafizkarên Demokratîk / حزب المحافظين الديمقراطيين Recent formació, fundada el setembre d'enguany com a Partit Democràtic Conservador del Nord de Síria, per sectors àrabs de la tribu xammar. La seva ala armada són les Forces Al Sanadid, integrades a les SDF.  

 • Arab National Coalition Desteya Niştîmanî ya Erebî / الهيئة الوطنية العربية . La Coalició Nacional Àrab. Moviment polític que defensa els interessos de l'ètnia àrab de forma transversal.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada