dimarts, 5 de gener de 2021

La vaga de fam dels presos polítics kurds ja s'estén a cent presons amb 2.500 vaguistes

Les vagues de fam de rotació indefinida van iniciar-se el 27 de novembre de 2020 per part dels presos polítics a Turquia. L'objectiu és protestar contra les condicions d’aïllament de les presons del líder del Partiya Karkerên Kurdistan (Partit dels Treballadors del Kurdistan, PKK) i del Partiya Azadiya Jin a Kurdistan (Partit d'Alliberament de les Dones del Kurdistan), Abdullah Öcalan, així com per les violacions de drets que s’estan produint a les presons del país.

Repressió turca dins de les presons


Aproximadament 2.500 presos de set grups han participat en la vaga. Al voltant de 300 a 350 presos de cada grup estan en vaga i la vaga ha continuat a 100 presons. Els advocats van informar que els vaguistes s’han enfrontat a diversos maltractaments, com ara que no se’ls donava menjar quan finalitzen la seva acció. En algunes presons, l'administració de la presó no ha proporcionat als vaguistes els materials necessaris com sal, sucre i llimones. Els blocs on s’allotgen els presos són atacats i també es donen sancions disciplinàries a alguns vaguistes. Alguns vaguistes van ser castigats amb confinament a les seves cel·les com a part de la investigació iniciada per l'administració de la presó sobre la vaga de fam. El 18 de desembre també es va iniciar una vaga de fam al camp de Maxmur, al Kurdistan iraquià.

Quarta vaga de fam contra l'aïllament


La primera vaga de fam contra l’aïllament d’Abdullah Öcalan es va iniciar el 12 de setembre de 2012, aniversari del cop militar del 1980.

El 2016 i el 2018 també es van fer vagues a les presons de Turquia.

Com a resultat de la vaga de 200 dies iniciada per la política kurda Leyla Güven el 2018, els advocats d’Öcalan es van reunir amb els seus clients els dies 2-22 de maig, 12-18 de juny i 7 d’agost de 2019, després de vuit anys d’excuses donades pel autoritats i la vaga de fam van acabar el 26 de maig de 2019 a la crida d’Abdullah Öcalan. En aquest cas els presos de l'MLKP s'han afegit a la protesta.


0 comentaris:

Publica un comentari