dilluns, 16 de setembre del 2013

Panorama de les eleccions al Parlament Kurd de l’Iraq

El proper 21 de setembre hi ha convocades eleccions al parlament autònom kurd de l’Iraq. S’hi presenten 29 formacions per optar a cent escons. Un 11 % estan reservats a les minories ètniques del Kurdistan iraquià: turcmans, armenis i cristians.


Sobre els resultats les expectatives són una còmoda victòria del Partit Democràtic del Kurdistan (PDK) i el Gorran. En canvi l’Unió Patriòtica del Kurdistan (UPK) patiria un retrocés provocat per l’absència en la campanya del seu líder fundador Jalal Talabani qui s’està recuperant a Alemanya d’un accident vascular cerebral.

El PDK és el més veterà dels partits que es presenten. Fundat l’any 1946 recull la tradició feudal dels aghàs de base tribal. De fet és dirigit pel clan dels Barzani des del seu inici. Pertany a l’Aliança dels Demòcrates on hi forma part Unió Democràtica de Catalunya.
L’UPK va néixer el 1975 com l’ala esquerra del PDK de la mà del propi Talabani. Defensa un socialisme no marxista. Pertany a la Internacional Socialista on hi forma part la branca a Catalunya del partit unionista PSOE .
El Moviment Gorran (Moviment pel Canvi) és el més recent. Creat l’any 2009 per Nawshirwan Mustafa per crítics de l’UPK que denunciaven la seva corrupció. S’oposa a l’statu quo format pel PDK/UPK i no defensa polítiques centristes.

A les darreres eleccions de 2009 els resultats foren:

PDK *
30
UPK *
29
Gorran
25
Islamistes-KIU
6
Islamistes-KIG
4
KSDP
2
Islamistes-KIM
2
Altres **
3

*En realitat PDK i UPK van formar una sola candidatura com a 'Llista Kurdistaní'.
**La diferència fins als 111 escons són formacions de minories ètniques no kurdes.

Fou escollit president Masoud Barzani formant govern conjunt entre PDK i UPK. Gorran va encapçalar l’oposició. En general la campanya està essent pacífica però el 5 de setembre un acte de Gorran fou atacat per un home armat fent un ferit i un altre xoc entre membres de Gorran i militants de PDK/UPK va deixar 12 ferits.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada