dimarts, 15 d’octubre del 2013

Quatre partits kurds de Síria preparen la seva fusió


La nova formació s’anomenaria Partit Democràtic del Kurdistan de Síria i el seu nom, ja apunta que serà proper al PDK qui governa al Kurdistan iraquià. Segons Kawa Azizi, dirigent del Kurdish Freedom Party, les quatre organitzacions polítiques implicades són:

- Azadi Kurdish Party, liderat per Mustafà Jama o Cumma

- Kurdistan Democratic Party in Syria (KDPS) d’Abdulhakim Bashar

- Kurdish Freedom Party, dirigit per Mustafà Oso

- Kurdish Union Party

La proposta ideològica comuna és d’una Síria federal amb bones relacions amb Turquia: “No acceptem Turquia com un estatenemic. Som veïns i romandrem veïns.” La seva proximitat al PDK iraquià és indubtable ja que, fins i tot abans de concretar la seva unitat ja s’han reunit amb Massoud Barzani, president del PDK i també de la regió autònoma kurda de l’Iraq.

L’Azadi Kurdish Party, fundat l’any 1958, reivindica la figura del pare de Barzani. De fet Cumma viu a Arbela refugiat i protegit pel PDK. A Síria manté una milícia armada que s’ha enfrontat amb altres grups kurds. El febrer es va retirar del Kurdish National Council que pretenia ser una plataforma de totes les formacions kurdes de Síria.

El KDPS es va fundar l’any abans, el 1957, i demana la descentralització de Síria. Ha rebut el suport del PDK iraquià des dels seus orígens. Les seves nombroses escissions (actualment hi ha tres grups que en reclamen el nom) l’han afeblit força. La facció principal, liderada per Bashar és la que s’ha implicat en el projecte de fusió.

Kurdish Freedom Party és el més recent, es va fundar l’any 2005 unificant el Kurdish People’s Union Party in Syria de Mustafa Jum’ah i el Kurdish Left Party in Syria de Khayruddin Murad. La formació es va fracturar l’any 2011 quan les dues faccions van reivindicar el nom del partit. Des de finals de 2011 Mustafà Oso, va succeir a Murad, i encapçala el Kurdish Freedom Party in Syria (Azadi). Aquest advocat presidia anteriorment la Kurdish Organization for Human Rights and General Freedoms in Syria.

Finalment el Kurdish Union Party, conegut popularment com Yekiti va néixer l’any 1999. Ismail Hami és el deu màxim dirigent. Fins l’agost de 2011 va formar part de l’oposició siriana i malgrat retirar-se continua col·laborant amb ella. El Yekiti reclama l’autogovern dins de Síria.Tot plegat pot semblar complex però actualment cal indicar que hi ha fins a quinze partits kurds a Síria més o menys actius. L’anunci de la unificació d’aquestes quatre formacions no ha estat ben rebuda pel principal partit kurd de Síria, el Democratic Union Party (PYD), fundat l’any 2003. Aquesta organització creu que la unificació serà un obstacle. El PYD defensa una autonomia plena i se’l considera proper al PKK del Kurdistan turc per tant no té ni bones relacions amb Turquia ni amb el govern del Kurdistan iraquià. El PYD dirigeix la milícia kurda que actualment controla gran part del nord de Síria i està duent el pes de la resistència armada front els islamistes. La seva acció al front li ha donat una legitimitat i un pes creixent entre els kurds de Síria. Possiblement aquest factor ha estat clau per afavorir l’apropament entre quatre formacions que fins fa poc tenien una relació molt menys estreta.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada