dissabte, 7 de desembre de 2013

La policia turca mata i reprimeix amb impunitat a Yüksekova / Gewer

Tot va començar divendres 6 de desembre. Una marxa recorria Yüksekova (Gewer en kurd), al districte de Hakkari (Turquia). Denunciava els desperfectes provocats per uns desconeguts al cementiri de màrtirs de les HPG (Hêzên Parastina Gel, Forces de Defensa Popular). Sense provocació prèvia la policia turca va començar a disparar gas lacrimògen i aigua contra els concentrats. Quan aquests van respondre els trets de la policia van matar dos treballadors industrials kurds: Reşit İşbilir (35) i Veysel İşbilir (34).
Els cossos dels dos civils foren duts a l'hospital local. Lluny de penedir-se les forces de seguretat van rodejar i entrar al recinte sanitari penetrant-hi, llençant gas i trencant les portes. La seva intenció era segrestar els cossos.
El dia següent milers de persones han seguit la marxa funerària i, novament, la policia ha actuat amb impunitat. Les forces de seguretat turques han atacat els concentrats una altra vegada per intimidar-los però no se n'han sortit i la població kurda ha respost amb còctels molotov i pedres contra els gassos turcs. Un altre civil Mustafà Topçu (31) ha quedat greument ferit al cap en els enfrontaments. Mentre Topçu era traslladat a Van aquesta tarda a diverses localitats de Turquia es produien concentracions espontànies inclosa la pròpia Istambul.

Els vídeos adjunts expliciten la forma d'actuar de la policia turca a l'hospital (vídeo 1) i als carrers de Yüksekova (vídeo 2) :


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada