divendres, 31 de gener del 2014

Acte a Gràcia de record a les tres militants kurdes assassinades a París

El 10 de gener, a la Barraqueta (Ateneu independentista de la Vila de Gràcia, Barcelona) es va celebrar un acte de record a les 3 activistes kurdes, Sakine Cansiz, Fidan Dogan i Leyla Söylemez, assassinades fa un any, el 9 de gener, a París.
Es va obrir l’acte amb uns poemes musicats, de Bejan Matur (poeta kurda) i de Maria Mercè Marçal, i algun dedicat a elles expressament. Posteriorment, una companya de Gatamaula va agafar la paraula per explicar qui eren, i donar a conèixer la lluita de les dones kurdes. Finalment es va passar el documental sobre la vida i lluita de Leyla Zana, una de activistes polítiques kurdes més significants. Ens vam reunir unes 40 persones.

Les tres activistes es trobaven a l’Oficina d’Informació sobre el Kurdistan, on treballava Fidan, quan aquell 9 de gener de l’any passat, van ser tirotejades a sang freda. El moviment kurd des d’un inici apuntava que darrera de tot hi ha la mà del Estat Turc. Corren veus que Sakine Cansiz, i Leyla Söylemez es trobaven allà per una trobada amb alguns emissaris de Turquia, per parlar sobre el procés de pau. No és el primer cop que els Kurds han patit assassinats o atacs de tipus similar, enmig de processos negociadors, i alguns d’aquests assassinats al cor d’Europa, suposada defensora dels Drets Humans.
De moment les investigacions han portat a la detenció de Ömer Güney, actualment a la presó. Tot apunta que provenia de l’entorn de l’extrema dreta turca, i portava un temps infiltrat en el moviment de solidaritat amb el Kurdistan, a Europa. Més enllà de qui va ser l’autor material dels assassinats, està clar que va ser un atac conspirat per la guerra bruta de l’Estat Turc amb intencions d’obstaculitzar el procés de negociació. A més a més, les tres activistes eren dones i representaven tres generacions de lluitadores. Tot això suposa un plus emocionant i simbòlic per tot el moviment kurd.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada