dimarts, 11 de febrer del 2014

Els partits kurds de l'Iraq

El més antic dels partits kurds de l'Iraq és el Partiya Demokrata Kurdistanê (PDK) encapçalat pel clan Barzani des de la seva fundació l'any 1946. Ha protagonitzat els més importants alçaments armats contra els diferents règims nacionalistes àrabs de l'Estat. Forma part de l'Aliança de Demòcrates a nivell internacional de la que també forma part Unió Democràtica de Catalunya. Se'l considera un partit de centre dreta amb fortes arrels tradicionalistes.

L'any 1975 se li va escindir la Yekêti Nîstimaniy Kurdistan (UPK), Unió Patriòtica del Kurdistan, del clan Talabani. Aquesta va adoptar una línia socialdemòcrata i el seu feu és la zona de parla sorani (el PDK és hegemònic a la zona on es parla el dialecte kurmanji).

La corrupció d'ambdues formacions, en especial de l'UPK, va provocar una greu escissió renovadora l'any 2009 que va donar lloc al Bzutinewey Gorran. El Gorran, Moviment pel Canvi, va adoptar un programa de centre liberal encapçalat per Nawshirwan Mustafa.

Coalició per la Justícia i la Democràcia 'Hawpaimani' és el nou partit, promogut per Barham Salih i Rebwar Karim, ex dirigent de la Unió Patriòtica del Kurdistan (UPK), va celebrar el seu congrés el 10 de gener de 2018 a Sulaymaniyya (Kurdistan de l'Iraq).

Shaswar Abdulwahid presenta una nova llista coneguda com a Moviment de la Nova Generació, fundat el març de 2018, amb una forta crítica a les formacions tradicionals (PDK i UPK) i les seves escissions (Gorran i CDJ). Es tracta d'una iniciativa personalista, liberal i que es distancia de la resta de formacions amb un programa oposat a la independència amb el lema "Per ara, no".

A part de les cinc principals formacions hi ha un grup de partits islamistes:

El més veterà és el Biizutnawai Islamile Kurdistan conegut per les seves sigles en anglès d'Islamic Movement of Kurdistan (IMK). El seu epicentre és Halabja i se'l considera afí al règim iranià. L'any 1994 naixia la Kurdistan Islamic Union (KIU) coneguda popularment per Yekgirtû. Aquesta formació té els seus feus a Erbil i Dohuk i és impulsada pels Germans Musulmans. Finalment el 2001 naixia el Kurdistan Islamic Group (KIG), Komal, escindit de l'IMK i considerada la formació més radical de les tres amb alguns nexes als salafistes de la desapareguda Ansar al-Islam. Tenen la seu central a Suleimaniyya.

També existeix un conjunt de partits laics d'esquerra. El KSDP (Partit Socialista Democràtic del Kurdistan) és un veterà partit socialdemòcrata escindit l'any 1976 del PDK, el KCP va escindir-se els anys noranta del Partit Comunista d'Iraq davant la seva negativa a reconèixer el fet nacional kurd. El Kurdish Toilers Party és un partit socialista del Kurdistan de mitjans dels anys vuitanta.

Com a formacions menors cal citar el PÇDK vinculat al PKK kurd i membre de la Confederació Democràtica del Kurdistan i el Partit Conservador del Kurdistan formació tribal de clan Surchi una de les tribus kurdes més tradicionalistes i que parla un subdialecte del kurmanji.


La Unió Nacional Democràtica del Kurdistan (Yaketi Natawaie Dimokrati Kurdistan, YNDK), dirigida per Ghafour Makhmouri, fou fundada el 1996 per defensar la unificació de les quatre parts del Kurdistan i la independència. Tot i els seus inicis a l'òrbita del PKK va entrar dins de la del PDK arran de la guerra civil kurda entre aquest partit i la UPK on va crear una milícia pròpia amb un centenar de voluntaris fins la seva dissolució el 2003. Aquell any va liderar la Conferència Nacional Kurda, un fòrum per unificar les diverses veus del Kurdistan polític.
El 2005 i 2010 va participar a les llistes nacionals unitàries Aliança del Kurdistan (amb el KSDP i la KIU i el Partit Comunista) i la LLista del Kurdistan (amb IMK, Partit Comunista i KSDP) obtenint un escó. A les eleccions kurdes de 2009 e sva presentar en solitari aconseguint 1.700 vots. Manté excel·lents realacions amb el Regne de Jordània i les autoritats palestines laiques.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada