dimecres, 26 de febrer del 2014

Els kurds islàmics sunnites


Els kurds sunnites són els fidels de la corrent majoritària de l'islam.


Quants són?

Un 75 % dels kurds són musulmans sunnites. Això suposa al voltant de

On són?

A Turquia, Iraq i Síria la majoria de la població kurda és sunnita.

Quina llengua utilitzen?

La llengua més utilitzada és el kurd en la seva variant de dialecte kurmanji excepte a l'extrem nord de l'Iraq on el dialecte sorani és el més usat.

Origen

Islam. La doctrina sunnita és la majoritaria a tot l'islam en una proporció del 90 %.

Creences
No difereixen dels islàmics sunnites en general.

Culte
Els kurds són un poble tolerant i poc amant dels extremismes. En l'aspecte religiós això es tradueix en el fet que la seva fe no deriva en extremismes. Una dita molt popular és "Li gora gawirî kurd misilman e" (Comparat amb un no creient, un kurd és musulmà). 
El culte sunnita kurd està tenyit de misticisme i això ha derivat en nombroses tariqat (ordes místiques) dirigides per guies espirituals (xeics). Dos famílies importants de xeics són els Barzani i els Talabani del Kurdistan iraquià que han donat diversos dirigents politico-militars encara a l'actualitat. 

Les dues ordres més importants són:

-Naqshbandiya. És la més oberta i dinàmica. La renovació de xeic Mawlana Khalid, entre 1811 i 1827 va dur a aquesta ordre a ser tenir una important xarxa arreu del Kurdistan. El xeic dirigent de la primera revolta contra el règim turc de Kemal Ataturk fou el xeic Said i pertanyia a aquesta orde. La primera revolta nacional kurda, l'any 1880, també fou dirigida per aquesta ordre amb el xeic Ubaidullah de Nehri a Hakkari. Els Barzani hi formen part.

-Qadiriyya. Els xeics són hereditaris i unes poques famílies dirigeixen l'ordre. Els Talabani hi formen part.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada