dijous, 13 de febrer del 2014

La revolta del Xeic Said (1925) recordada avui al Kurdistan turc

La revolta del xeic Said (Serhildana Şêx Seîdê Pîran en kurd) serà recordada avui a la ciutat kurda, sota administració turca, d'Amed (Diyarbakir). Aquesta ciutat fou l'escenari dels més durs combats durant l'aixecament kurd encapçalat per la tribu zaza.

Què fou la revolta del Xeic Said?


El 8 de febrer de 1925 van alçar-se les tribus kurdes de Turquia sota el lideratge del xeic zaza Sheikh Said, de l’ordre sufí Naqshbandi. L'epicentre de la revolta fou la zona de Diyarbakir(AMed en kurd) i Mardin. Aquesta fou liderada per la tribu zaza. Pretenia reviure el califat otomà islàmic i oposar-se a les reformes occidentals del nou règim turc.

Els kurds van aconseguir aixecar en armes uns 15.000 rebels. Els rebels van assaltar Amed
(Diyarbakir) una de les principals ciutats kurdes sotmeses a Turquia. Ho van fer dues vegades però foren refusats. També van fracassar a Hinis on les forces armades turques els van derrotar.

Sense ocupar cap centre urbà principal els rebels van quedar exposats a les zones rurals on l'exèrcit turc va contra atacar. Els bombardeigs aeris i 52.000 soldats desplegats van acabar amb la revolta el març de 1925 i la captura del xeic que fou executat amb 46 kurds més el juny de 1925. Hi va haver entre 15.000 i 40.000 morts, no se sap del cert davant l'habitual opacitat turca.

Arran de la revolta Turquia perd Mossul que és ocupada pels britànics. Com a revenja el germà del xeic, el Xeic Abdurrahman, va fer encara uns atacs a les guarnicions de Palu i Malatya a finals de 1927.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada