diumenge, 2 de febrer de 2020

Conferència del Moviment de Dones Lliures amb 700 delegadesLa conferència, que es va celebrar amb el lema "Estem preparades pel canvi" amb 700 delegades, acompanyades per desenes de dones de diferents estats. El Tevgera Jinên Azad / Moviment de Dones Lliures (TJA), va explicitar que“Som dones per la nostra llibertat. Estem a favor de canvi". En els debats hi van participar la dirigent del Partit Democràtic de Popular, Pervin Buldan, la del Congrés Popular Democràtic (HDK), Idil Ugurlu, la del Partit Democràtic de les Regions (DBP), Saliha Aydeniz, representants d’ONG, o de l'Assemblea de mares de la pau. Les pancartes del TJA a l'esdeveniment afirmaven: "La dona més bonica és la dona que viu", "Hi Creiem! Organitzant-nos amb tossuderia, reivindicació, amor: la llibertat serà nostra ”,“ Només som si aconseguim guanyar”.

40 anys de lluita

Les dones, la il·lusió de les quals es reflectia a les seves cares, estaven embruixades durant uns minuts amb els seus vistosos vestits nacionals de diferents regions kurdes i de Turquia i acompanyades. Es va projectar un documental sobre la lluita de les dones dels darrers 40 anys, trencat amb diversos aplaudiments. Els actes es celebraren a Amed, capital del Kurdistan del Nord, els dies 1 i 2 de febrer.

En declaracions a la inauguració, l'activista del TJA Ayşe Gökkan va declarar que han passat dies històrics i que estan orgulloses d'estar juntes. Subratllant que les dones han fet història el 2019 amb la seva resistència, Gökkan va dir: "Les dones eren resistents a tot l'Orient Mitjà. TJA és l’hereu d’una història profunda i trista. TJA continua la resistència del segle actual. TJA ha estat la veu de les dones arreu del món. Van intentar prohibir la nostra existència, però amb la perspectiva del Kurdistan i el paradigma d' Öcalan, vam lluitar la nostra existència contra aquestes prohibicions. Continuem fent-ho.No hi ha cap traïció a la nostra lluita en el nostre passat ni avui. No ens vam agenollar, no ens vam rendir. Vam dir "no ens rendim" als atacs de l'aliança AKP-MHP*. Hi ha atacs violents als nostres avanços, però no ens permetrem que s'aprofitin dels nostres guanys. Per això, com a dones, estarem mobilitzades arreu perquè s’acabi l’aïllament del senyor Öcalan."
 
El sistema de co presidència
El TJA continua el seu camí d'avenços com "La co presidència que és un dels nostres èxits més importants. La societat no serà lliure sense les dones. Tot i que hi hagi una sola dona que no sigui lliure, aquesta lluita no s’acabarà”. El moviment responia així als atacs dels islamistes contra el sistema de co presidència (un home i una dona sempre conjuntament en els llocs de màxima decisió).

La co presidenta del Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (Partit Socialista de la Refundació), SYKP, Canan Yüce. Yüce, va afirmar que la història de la lluita de les dones és molt antiga i va defensar la unitat com a forma de lluita enfront de la divisió: "de Xile a Kurdistan sirià, al Kurdistan de Turquia guanyarà la lluita per les dones a unir-se. Continuarem oposant-nos a la violència masculina. Continuarem la nostra lluita. La postura aquí donarà llum a la lluita de les dones a tot el món." El SYKP, membre de l'HDK, va ser fundat el 2012 i manté el feminisme com el seu eix central- Està dirigit pel sistema de co presidència.


La unitat, una eina clau
Duysal Karataş, que és membre de la unió de les dones kurdes, va dir: "Com a dones kurdes continuarem la nostra lluita fent més forta la nostra cooperació. Com a dones kurdes, hem de prendre una posició organitzada contra tota violència i atacs a les dones. Les dones també haurien de liderar les activitats d’unitat nacional.”

* Aliança dels islamistes de l'AKP i els neofeixistes imperialistes turcs MHP. 


Pervin Buldan, dirigent de l'HDP, quarta per la dreta

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada