divendres, 7 de febrer de 2020

Human Rights Watch denuncia que Turquia viola els drets humans inhabilitant càrrecs electes kurds


La inhabilitació i l'arrest de Turquia de diversos batlles kurds escollits democràticament al sud-est de Turquia violen els drets dels votants, segons Human Rights Watch (HRW). L'entitat prodrets humans amb seu a Nova York va dir que el govern turc intensifica el seu atac a l'Halkların Demokratik Partisi (HDP, Partit Democràtic dels Pobles), eliminant els alcaldes legítims i impedint que els governs locals elegits a la majoria del sud-est de Turquia funcionin.

Vint-i-tres batlles es troben en presó preventiva. Un d’ells, Adnan Selçuk Mızraklı, batlle escollit del municipi metropolità dAmed (en turc Diyarbakir), tindrà una segona audiència de judici dilluns entrant.

"Tot i que el fiscal ha emès una opinió legal sol·licitant la condemna de Mızraklı, les proves en l'acusació contra ell no avalen l'acusació que estava involucrat en terrorisme o delictes comesos. Eliminar, detenir i jutjar els polítics kurds locals com a militants armats sense proves convincents d'activitat criminal sembla ser la forma preferida del govern turc per acabar amb l'oposició política", va citar Hugh Williamson, director de HRW Europa i Àsia Central. "Aquests casos no estan vinculats a cap esforç legítim contra el terrorisme, sinó que trepitgen els drets dels batlles i els 1,8 milions de votants que els van elegir."

Els acomiadaments i la detenció de batlles kurds del partit HDP van augmentar ràpidament després de la incursió militar de Turquia al 9 de octubre de 2019 a la incursió militar al nord-est de Síria (Rojava, Kurdistan de l'Oest) per eliminar les forces i l'administració kurda de Síria que controlen la zona. Des d’aleshores, els tribunals han ordenat que es mantinguessin alcaldes en presó preventiva a l’espera de finalitzar les investigacions i processos per presumptes enllaços amb el Partiya Karkerên Kurdistan (Partit dels Treballadors del Kurdistan, PKK).


Trenta-dos batlles HDP de la regió han estat inhabilitats del seu càrrec i substituïts per "administradors de governs provincials i de districte designats per Ankara". L'HDP va guanyar 65 municipis de la regió a les eleccions locals de març. No és la primera vegada que el govern turc va destituir batlles HDP o va arrestar membres de HDP. Sota l’estat d’emergència que va seguir després de l’intent de cop d’estat de juliol de 2016, el govern turc va prendre el control directe de 94 municipis HDP i va eliminar els batlles i els consells guanyats a les urnes de les eleccions locals del 2014.

Selahattin Demirtas, l'expresident del HDP i anterior candidat a la presidència, va ser detingut i empresonat a la presó el 4 de novembre del 2016 juntament amb nou diputats/des en una represa que va expulsar els rivals polítics del president islamista R. Tayyip Erdogan poc després d'un intent fallit de cop militar.

El diputat HDP Gülistan Koçyiğit, durant els dos dies de la conferència anual de la Comissió Cívica (EUTCC) de la UE sobre el Parlament Europeu, va assenyalar que Demirtas en el passat va parlar lliurement a la conferència de la UETCC i va declarar que "milers de germans i germanes són a la presó perquè van parlar per un futur més lliure i millor i estaven disposats a pagar el preu de la nostra lluita. Continuem lluitant però hem de parlar. Cal lluitar en nom seu."

Finalment, Human Rights Watch va demanar a Turquia que posés fi a l’ús “motivat políticament de les càrregues de terrorisme per detenir i perseguir els opositors polítics. Turquia va utilitzar la seva incursió militar al nord-est de Síria com a pretext per intensificar la repressió d'un partit d'oposició parlamentària elegit democràticament", va declarar el director de premsa de HRW Europa i director d'Àsia Central Williamson, al comunicat de premsa de HRW. "L'administració Erdogan està tancant la política jurídica al sud-est i potenciant el suport per a alternatives violentes, antidemocràtiques i il·legals."

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada