dilluns, 11 d’octubre del 2021

Els co-alcaldes de Yüksekova condemnats a 17 anys de presó

El Primer Alt Tribunal Penal de Hakkari, en el marc de l'anomenat procés "KCK de Yüksekova", va pronunciar, l'1 d'octubre de 2021, sentències greus contra 29 acusats, inclòs contra Ahmet Öner, antic portaveu del HDP per a Hakkari, que va morir fa quatre anys als 80 anys, condemnat pòstumament a més de vuit anys de presó.

Els coalcaldes de Yüksekova Irfan Sari i Remziye Yaşar, elegits el març del 2019, foren destituïts l'octubre del mateix any. Irfan Sari, poeta, escriptor, periodista, compleix una sentència de set anys i mig de presó pel Tribunal Penal de Van. Els seus advocats van apel·lar. Remziye Yaşar, portada a judici l'1 d'octubre a l'Alt Tribunal Penal de Hakkari, en el marc del procés del "KCK de Yüksekova", va ser condemnada a 17 anys de presó i 6 mesos, durant una audiència a la qual va assistir en videoconferència des de Presó d'Elazig on ha estat empresonada durant dos anys. El tribunal també va confirmar la seva detenció continuada.

Els coalcaldes de Yüksekova, Ruken Yetişkin i Tacettin Safalı, foren destituïts el 13 d'agost de 2015. Ruken Yetişkin ja havia passat 6 mesos a la presó, el 1994, com a part de les seves activitats dins del partit pro-kurd HADEP, del qual es va convertir, el 2002, en presidenta regional. En el tancament administratiu d'HADEP el 2003, es va unir a DEHAP, creada en lloc de l'anterior partit pro-kurd, i se li va confiar l'organització de la regió d'Istanbul, abans de ser escollida coalcaldessa de Yüksekova durant les eleccions locals de 2009. Condemnada a 8 mesos de presó el 7 de desembre de 2010 per propaganda contra el PKK, va ser posada en llibertat el 18 de juliol de 2011 i novament arrestada el 2012 en el marc de les operacions de KCK. També apareix al judici "Yüksekova KCK", en què rep una pena de presó de 8 anys i 9 mesos.

R.T. Erdoğan considera el KCK, la Unió de les Comunitats del Kurdistan, com un mode d’organització extremadament perillós per a la política que pretén seguir. Aquesta és una conclusió que va treure dues setmanes després de les eleccions locals del març del 2009, en què es va duplicar el nombre d'alcaldes designats pel pro-kurd DTP (Partit de la Societat Democràtica). A partir del 14 d'abril de 2009 va iniciar una ferotge repressió contra el KCK i, el desembre de 2009, el DTP va ser prohibit i dissolt. Una delegació de l'Amitiés kurdes de Bretagne va visitar la regió de Hakkari del 26 de març a l'1 d'abril de 2009 i va observar el procés de votació a Hakkari, Şemdinli, Cukurca i Yüksekova. Va ser testimoni de la victòria rotunda dels coalcaldes de Yüksekova, Ruken Yetişkin i Tacettin Safalı.

Els coalcaldes de Yüksekova, Ruken Yetişkin i Tacettin Safalı, que foren destituïts el 13 d'agost de 2015.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada