dilluns, 1 d’abril del 2024

Les eleccions locals a Turquia marquen un punt d'inflexió pel moviment nacional kurd i apunten al final d'Erdogan


La població del Kurdistan del Nord va anar a votar ahir a les eleccions locals. El govern islamista de l'AKP-MHP va patir una gran derrota, el nou Partit Popular per la Igualtat i la Democràcia (Partit DEM) i el CHP van guanyar les eleccions. El partit nacionalista kurd DEM va guanyar 75 ciutats: 3 municipis metropolitans, 7 províncies, 58 districtes i 7 municipis de ciutat. El Dem Parti (Partiya Wekhevî û Demokrasiya Gelan, Partit Popular de l'Equitat i la Democràcia) és l'hereu del HDP. Els resultats de les eleccions municipals revelen canvis polítics significatius. El Partit Justícia i Desenvolupament (AKP), islamista, i el seu aliat, el Partit Acció Nacionalista (MHP), xovinista turc, han experimentat un fort declivi a nivell estatal. Fins i tot els mitjans de comunicació afiliats a l'AKP-MHP no van poder amagar aquesta derrota, malgrat diversos intents d'influir a les eleccions.
El Partit Igualtat i Democràcia (DEM Parti), per la seva banda, va prendre la davantera en 11 províncies, en particular a Mêrdîn, Amed, Wan, Colemêrg, Agirî, Bedlîs, Sêrt, Êlih, Dêrsim, Îdir i Mûş. Es van produir renyides conteses a les ciutats de Şirnex, Qers i Çewlîg, on el Partit DEM competia directament amb l'AKP, malgrat el trasllat massiu de militars i policies per influir en la votació.
A Amed, la capital del Kurdistan del Nord, seguint el lideratge del Partit DEM en les votacions, la població va celebrar la victòria amb el 64 % dels vots davant de la seu local del partit. Les festivitats, animades per tambors i cançons, marquen el desig popular de desfer-se dels administradors designats pel govern a la regió del Kurdistan. Resultats similars es van donar a d'altres capitals provincials; Êlih/Batman  amb el 66 % pel DEM, Muş amb el 40% front el 23% de l'AKP d'Erdogan, Nisêbin on el
Dem obté el 73% dels vots,  a Wan on el partit kurd ha aconseguit el 66% esclafant a l'islamista AKP d'Erdogan que es queda amb el 16%, a Merdin on el partit kurd ha aconseguit el 56 % esclafant a l'islamista AKP d'Erdogan que es queda amb el 28 % o a la disputada Colemêrg on els nacionalistes kurds  han derrotat, malgrat diverses trampes electorals, a l'AKP d'Erdogan 46 a 44 %.

Alguns dels resultats més espectaculars del DEM:


* Licê (Lice): 86.08

* Gever (Yüksekova): 78.23

* Nisêbîn (Nusaybin): 75.38

* Cizîr (Cizre): 72.88

* Karaz (Kocaköy): 72.23

* Rezan (Bağlar): 71.83

* Qelqelî (Özalp): 71.50

* Hezex (İdil): 71.27

A la província de Dersim, els candidats del DEM Parti, Birsen Orhan i Cevdet Konak, van obtenir la majoria dels vots amb 40 %, per davant del CHP, i de l'AKP amb el 16 %. El diputat del Partit DEM per Agirî Sırrı Sakık va expressar la seva gratitud al poble d'Ağrı a través de les xarxes socials i va emfatitzar que aquesta victòria pertany a tot el poble d'Ağrı. Encara així el moviment kurd ha denunciat la victòria de l'AKP a 12 localitats amb un frau transportant-hi militars i policies per votar.

Davant els riscos de frau electoral, els copresidents del partit DEM, Tuncer Bakırhan i Tülay Hatimoğulları, van demanar vigilància, en particular pel que fa al control de les urnes i al seguiment dels procediments d'escrutini i transmissió dels resultats a les comissions electorals locals. Van insistir en la necessitat de romandre alerta davant de qualsevol intent de manipulació durant el trasllat de les urnes i el registre dels resultats al sistema de la Comissió Suprema Electoral (YSK). Més enllà del Kurdistan es va confirmat també el desastre electoral de l'islamista kurdòfob Erdogan (AKP) a Ankara on els vencedors del CHP cridareen "Turquia és, i continuarà sent laica" i a Constantinoble (Istanbul) on el batlle del CHP, Ekren  İmamoğlu, va realitzar un emotiu discurs:

"Els colors antics d'aquesta ciutat, la gent... els kurds, els alevis, els armenis, els circassians i la gent d'Istanbul que va immigrar aquí des de tota Anatòlia, defensaran lliurement els seus drets (...)Totes les flors d'Istanbul i Turquia tornaran a florir amb força en aquesta ciutat".

 Erdogan està derrotat però continua al càrrec, res és imprevisible en un personatge capaç de realitzar un autocop d'estat, mantenint 40.000 kurds empresonats entre ells els dos màxims dirigents Abdullah Oçalan i Selahattin Demirtas i havent expulsat del país a tota l'oposició en una purga stalinista.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada