dimecres, 28 de maig del 2014

Iraq endega un procés legal contra les exportacions kurdes de petroli
La decisió del govern autònom kurd de vendre unilateralment petroli a la República de Turquia i a l'Iran està continua provocant tensions entre Erbil (Arbela) i Bagdad. Fa uns mesos el govern iraquià va decidir suspendre els vols de dues aerolínies que operaven directament entre Erbil i Europa. Es tracta de Germania Airlines i Hormuz Airlines. Posteriorment va bloquejar el pressupost mensual per al govern kurd amb l'objectiu d'asfixiar-lo economicament. Ara el govern iraquià en funcions ha iniciat un procés legal per evitar les exportacions kurdes de petroli doncs considera que és una atribució exclusiva de l'Estat. Com explica l'analista Evin Cheikosman amb dades concretes: qui controla el petroli, hores d'ara, controla el país. Per tot plegat és decisiu el pols entre Bagdad i Arbela.

Bagdad considera que el govern kurd no té atribucions per vendre petroli directament i fins i tot va vetar la visita del ministre d'energia turc al Kurdistan iraquià a finals de 2012. Malgrat això el govern kurd de Massoud Barzani ha pres una direcció contundent en l'afer. Ha visitat el Kurdistan turc i ha tingut diferents contactes bilaterals amb Ankara que s'han concretat en la venda de petroli a escala notable.

El gener d'enguany es va posar en marxa l'oleoducte de 220 quilòmetres entre el Kurdistan iraquià i Turquia. La xifra definitiva de l'acord han estat 300.000 barrils per dia (bpd). No és una xifra menor si tenim en compte que Iraq exporta 2.500.000 bpd a Turquia mensualment. En la seva visita de divendres a París, Barzani va explicar a Hollande que: "Si Bagdad continua les seves polítiques prèvies, llavors els kurds hauran de prendre una decisió i considerar d'altres opcions d'acord amb la constitució". El mateix dia el govern kurd va anunciar que començarà a exportar petroli a la Unió Europea sense permís de Bagdad en un altre repte vers el govern central.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada