dijous, 1 de maig del 2014

S'inaugura a Europa el primer monument commemorant la matança d'Halabja

Per primera vegada a Europa s'ha inaugurat un monument per recordar l'atac químic contra població civil realitzat per l'exèrcit iraquià a Halabja. El monument reprodueix una fotografia (titulada "Testimoni silenciós") realitzada poques hores després de la matança on un civil kurd resta mort protegint un bebé. Ambdòs foren assassinats amb gas tòxic.


El monument es va inaugurar el 29 d'abril d'enguany a la ciutat de La Haia (Països Baixos) al jardí de la seu central de l'Organització per la Prohibició de les Armes Químiques. Entre d'altres hi van assistir Hoshyar Zebari, ministre d'afers exteriors de l'actual govern iraquià, i el fotògraf turc autor de la fotografia, Ramazan Ozturk.

Entre els dies 16 i 19 de març de 1988 l'exèrcit iraquià va caure sobre la població kurda d'Halabja. En aquells moments els peshmerga kurds i les tropes iranianes controlaven la ciutat. Un total de vuit avions iraquians van estar durant hores bombardejant-la. L'armament utilitzat tenia la particularitat que contenia gasos altament tòxics (mostassa, sarin,...). En poques hores van finir fins a 5.000 kurds molts d'ells infants. Unes altres 10.000 persones van quedar afectades en gran mesura pels efectes tòxics del gas.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada