diumenge, 10 d’agost del 2014

Dues victòries kurdes a Gwer i Maxmur avui


Després dels retrocessos militars kurds dels darrers dies a l'Iraq:
- Caiguda de Sinjar el 2 d'agost
- Caiguda de Maxmur el 7 d'agost
- Caiguda de Qaraqosh el 8 d'agost
en gran part per la retirada de les forces peshmerga davant l'atac del grup Estat Islàmic (IS) la situació al front havia esdevingut molt preocupant. Els bombardeigs dels EUA sobre posicions d'IS de manera cirúrgica a partir del 8 d'agost i l'arribada de les milícies kurdes no iraquianes (les HPG turques del PKK, les YPG sirianes del PYD i la milícia del PDKI iranià) han permés capgirar de moment l'escenari.

Les tropes peshmerga, bàsicament amb membres del PDK i l'UPK iraquians, ha llençat un atac amb suport del PDKI contra les posicions iranianes a Gwer. L'aviació dels EUA també va bombardejar les posicions islamistes i el matí del 10 d'agost les tropes kurdes han entrat a Gwer.

A Maxmur IS va llençar un brutal atac contra el campament de refugiats i el dia 7 ja havia conquerit totes les poblacions del voltant del campament. Això va obligar a la milícia del PKK a desallotjar els refugiats del camp però es va decidir no abandonar-lo i plantar cara a IS ja que és un lloc estratègic entre Kirkuk i Arbela. Els combats han durat quatre dies i la tarda del 10 d'agost una força combinada kurda (PDK, UPK, Gorran, PKK-HPG) entrava a Maxmur. L'avantguarda kurda encara combat aquest vespre contra nuclis islamistes que no han abandonat les zones dels voltants de Maxmur però la victòria ha estat celebrada a Arbela de forma popular.

Tot plegat s'afegeix a l'acció combinada de la guerrilla del PKK i les YPG que controlen hores d'ara les muntanyes Sinjar amb un corredor humanitari i evitant que IS bombardeji els fugitius yezidi.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada