dijous, 26 de febrer del 2015

La segona batalla de Tell Hamis (resum de 6 dies)

Dels tres cantons autònoms kurds de Síria, el de Cizîrê (Al Jazira en àrab) és el més gran. La part sud d'aquest és ocupada per l'Estat Islàmic (Islamic State, IS). Tell Hamis, situada a la part central del cantó, és el bastió del grup Islamic State a Cizîrê des d'on regularment llença atacs a la província d'al-Hasakah a la que pertany.

La primera batalla, una derrota kurda

Tell Hamis és un vell objectiu de la milícia kurda. Entre finals de 2013 i principis de 2014 les YPG ja van llençar un gran atac contra les posicions aliades de l'FSA, el Front Islàmic i l'IS. Van morir gairebé 300 combatents i l'atac fou refusat. Posteriorment IS va depurar les altres dues forces i va quedar com a propietari en solitari de la població. Per tant ara assistim a la segona batalla de Tell Hamis.
Dos membres de les YPG hissen la bandera en una de les setanta localitats que envolten Tell Hamis


Inici de l'ofensiva

El vespre del dissabte 21 de febrer les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG) i les Yekîneyên Parastinê yên Jinê (Unitats de Defensa de Dones, YPJ) van iniciar un atac des de la zona de Qamixli amb la ciutat de Tell Hamis com a objectiu. Tell Hamis és a 30 quilòmetres de Qamixli. Les conquestes es van produir a una sèrie de llogarets, en total vint-i-dos, amb relativa facilitat i l'IS va retirar-se. La milícia cristiana del Consell Militar Siríac (MFS) i una tribu àrab (els beduins xàmmar) sí estan donant suport a l'ofensiva però l'exèrcit sirià ha optat per no participar-hi renunciant, una vegada més, a la defensa de Síria.


Contratac d'IS per Tell Temir

Per tal de respondre a l'ofensiva sobre Tell Hamis, l'Estat Islàmic va llençar un atac a la veïna ciutat de Tell Temir. D'aquesta manera va obligar a les YPG a frenar l'ofensiva doncs va caldre desplaçar nombroses unitats a la riba del riu Khabour, defensada per l'MFS i que va caure com un dominó el matí del dia 23.


                

Vehicles de les YPG avançant cap a Tell Hamis. Fotos: Dicle Haber News


A entre 6 i 10 km de la ciutat

Els darrers sis dies les YPG han anat encerclant Tell Hamis, una zona rica en recursos naturals com ara fosfats. Ahir van arribar a posicions a només vuit quilòmetres de la ciutat. Dimarts van controlar la conjunció de la carretera Tell Hamis-al Hawl-Tell Koçer. L'ofensiva ha comptat amb el suport de l'aviació dels Estats Units. Malgrat el triomfalisme dels mitjans pro kurds afirmant que "s'havien conquerit desenes de pobles" (1, 2, 3, 4, 5) la realitat és que els avanços són molt lents. Efectivament diumenge es va trencar la línia defensiva de l'IS a Tell Hamis però tot i el suport aeri, evident, i les grans forces de les YPG concentrades, l'avenç ha estat lent. Fins i tot és de preveure que els islamistes estiguin preparant la defensa aferrissada de la ciutat.


Baixes

El balanç fet dimarts 24 per l'Observatori Sirià de Drets Humans era de 132 membres de l'IS morts en els combats i fins a 70 poblacions en mans de les YPG/YPJ. En aquests combats va morir el voluntari australià Ashley Johnston. Dijous Redur Xelil va donar a conèixer la seva identitat tot i que des de dimarts se sabia que havia mort un occidental en els atacs. Amb Johnston van morir altres sis voluntaris de les YPG. No s'han donat més dades de baixes de les YPG/YPJ.

Segons Hawar News en el cinquè dia de combats van morir 42 membres del grup fanàtic sunnita. Les YPG/YPJ proven d'encerclar Tell Hamis i actualment estan atacant les poblacions de Helkanê, Neem El-Heyal, Heldana i Heswiya Biçûk situades aproximadament a sis quilòmetres de Tell Hamis. Avui mateix Yuunus al-Kurdistani afirmava que havien estat capturades Helkan i Hisawiyah. Aquestes dues poblacions són a només sis quilòmetres de la ciutat per la part nord-est. Els combats són principalment d'artilleria i les baixes són notables.
Nasrin Abdullah aquest matí explicant els detalls de la batalla. Fotos: @MaximeAzadi

Roda de premsa d'avui; per tres fronts

En el sisè dia de l'ofensiva el portaveu de les YPG, Redur Xelil, i la comandant de les YPJ Nasrin Abdullah han realitzat una roda de premsa valorant l'operatiu. Segons ells les milícies kurdes envolten Tell Hamis per tres fronts diferents: sud, nord i est. També han reiterat el suport de forces àrabs locals i de l'aviació dels Estats Units. En total s'han conquerit 103 poblacions en sis dies d'ofensiva. El primer balanç de l'ofensiva és de 175 fonamentalistes morts i vuit capturats.0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada