divendres, 27 de febrer del 2015

Til Hemîs rizgar bû: Tell Hamis ha estat conquerida per les YPG/J

El segon assalt contra la ciutat de Tell Hamis (Síria) per part de les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG) ha començat aquest matí. Dimecres 25 les YPG van arribar a 8 quilòmetres de la població en una operació circular on només l'oest quedava sota control dels islamistes. Ahir les YPG eren a 5 quilòmetres i es van permetre el luxe de fer una roda de premsa amb el portaveu de les YPG, Redur Xelil, i la comandant de les YPJ Nasrin Abdullah amb la ciutat de fons. En total s'han conquerit 103 poblacions en sis dies d'ofensiva. El primer balanç de l'operació és de 175 fonamentalistes morts i vuit capturats.


 Mapa de l'atac pel nord, est i sud; comparativa de distància amb Kobanê.
 Encerclada la primera posició conquerida per les YPG en l'inici de l'assalt a Tell Hamis

Una de les unitats de les YPG aquest matí. Foto: Yuunus al-Kurdistanî

Avui Xelil ha confirmat l'inici de l'atac a la mateixa Tell Hamis. Les YPG han entrat a la ciutat pel sud i han començat els atacs simultanis pel nord i est. El graner de blat a l'entrada de la ciutat, un dels edificis més alts, ha estat conquerit per les YPG que han fet onejar la seva bandera groga triangular amb l'estel roig. Com a mínim hi havia dotze morts de l'IS. Les YPG tenen molta cura en aquesta operació després que un primer assalt a Tell Hamis fracassés a principi de 2.014. A part de les YPG hi intervenen les Yekîneyên Parastinê yên Jinê (Unitats de Defensa de Dones, YPJ), la milícia cristiana del Consell Militar Siríac (MFS per les sigles en siríac) i, sobretot, la tribu àrab xàmmar enquadrada en el grup Al-Sanadid.

El periodista Kovan Direj, informant des de la ciutat, ha assegurat que les tropes kurdes i els seus aliats havien arribat al centre de Tell Hamis a les 12 del migdia. Paral·lelament l'agència DIHA assegurava que les YPG havien conquerit la part sud de la ciutat i els membres d'IS es retiraven. A més al turó de Tell Hamis onejaven ja les banderes de les YPG. El turó és a l'altre extrem de la població pel que l'atac ha estat simultani per dos fronts. A dos quarts d'una l'Agència Firat News i Hawar News donaven per conquerida la ciutat. Les baixes són nombroses com mostren les fotografies.

Aquesta és la victòria estratègica més important de les YPG en aquesta guerra doncs suposa acabar amb l'amenaça permanent sobre Qamixli i extirpar el focus d'entrada de recursos des de l'Iraq.

 


Fotografies: @3eb92c9e1073405

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada