dijous, 16 de juliol del 2015

Pas de dansa de les YPG i Sanadid a Hasakah (Kurdistan de Síria)

La batalla d'al-Hasakah ha donat un gir inesperat. El que semblava un front bloquejat (a l'estil dels de Sarrin o Sinjar) cada vegada té pitjor aspecte pels assetjadors de l'Estat Islàmic(IS, Islamic State). Aquest grup va llençar el 24 de juny l'atac sobre la ciutat, possiblement la més gran del Kurdistan sirià. Des de llavors va dur la iniciativa fins la reversió de l'escenari el passat 29 de juny marcada per dos factors:


- l'arribada de la Guàrdia Republicana de l'exèrcit sirià amb el general Issam Zahreddin al capdavant (de facto número dos del règim)

- el desplegament de les YPG des del districte d'AziziyaEl paper d'al-Sanadid serà clau els propers dies. Originalment kurda, al-Hasakah és avui de majoria àrab

Pas de dansa
Ahir al vespre, 15 de juliol, les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG) van assetjar membres del grup Estat Islàmic mentre empenyien cap endavant sota la cobertura dels atacs aeris de la coalició liderada pels Estats Units. Amb les YPG tenen un paper molt rellevant els milicians àrabs d'Al-Sanadid que, aquesta setmana, han evidenciat el seu absolut suport a les YPG.

Les milícies aliades han deixat el cos central de la resistència (barri centre i l'est de Nashwa) a l'exèrcit regular. L'u de juliol van iniciar un moviment cap a l'est que va fer enrere els islamistes més de 10 quilòmetres. Ara han girat sobre si mateixos i han fet un moviment similar per l'oest envoltant completament els atacants. De fet, aquest matí, els han encerclat. L'avantguarda kurda és a la subestació elèctrica, a l'extrem sud de la ciutat.


Carrers plens de cadàvers de l'IS
El funcionari kurd, Mustafà Bali, ha assegurat que els membres de les Unitats de Protecció del Poble, o YPG, han tallat totes les carreteres que uneixen al-Hasakah amb la resta de la província. "Els combatents Daesh estan assetjats dins de la ciutat", va dir Bali per telèfon amb un acrònim àrab per referir-se al grup Estat Islàmic. "L'objectiu d'YPG és alliberar Hasssakah."

L'Observatori Sirià per als Drets Humans i el YPG dir combatents kurds van capturar una presó juvenil i la central elèctrica al sud de Hassakah. Les YPG han dit a la seva plana de facebook que "els nostres combatents estan envoltant als mercenaris de totes les parts de la ciutat." Els carrers a l'extrem sud de Hassakeh estan plens de cadàvers de combatents morts és i altres han estat fets presoners. L'IS està usant nens que s'estan volant en cotxes bomba a l'entrada de la ciutat.

Context
Els gairebé 300.000 habitants de la ciutat han fugit cap al nord Rojava en una nova onada de refugiats que posa en perill la capacitat del cantó de Cizîrê de sostenir humanitàriament un fluxe tant alt. Dels cinc districtes de la ciutat el d'Aziziya va ser declarat sota "ple control" per part de les Yekîneyên Parastinê Gel (Unitats de Defensa Popular, YPG) el 30 de juny després de quatre dies de combats.

Al-Hasakah, situada al sud del cantó de Cizîrê, al Kurdistan de Síria, era una ciutat de més de 200.000 habitants. Arran de la guerra civil, actualment, és la població més gran de Rojava amb 300.000 persones. Els grups ètnics que hi convivien eren àrabs, kurds i cristians assiris. Al bell mig de la ciutat hi ha l'església cristiana assíria.

La ciutat està dividida en cinc districtes*. El més gran és Aziziya, al nord-est, seguit de Nasrah, al nord-est. És la part on les milícies kurdes d'YPG i YPJ tenen més força. Aquest darrer acull l'estació de tren recentment conquerida per les YPG. Els tres districtes del sud són Nashwa, Gweira i el centre. Fins ara han estat sota control de l'Exèrcit Àrab Sirià, lleial a Baixar al-Àssad.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada