dimarts, 5 d’abril del 2016

La xarxa de corrupció dels Àssad als Papers de Panamà

Rami Makhlouf, cosí del qui, des de l'any 2.000, és president sirià, Baixar al-Assad, és conegut per ser el seu testaferro. L'home que utilitza de front per tapar l'extensa trama de corrupció en què els Àssad han convertit Síria després de governar-la, com si fos una finca privada, durant ja fa 46 anys. En efecte, el seu pare és titular del 60 % de les empreses sirianes,entre elles Syriatel, l'operadora de telefonia a l'estat sirià o el Cham Holding que té concessions exclusives de duty shops, companyies aèries, assegurances, diaris i diversos bancs, incloent-hi de capital qatarí. La fortuna de Rami Makhlouf s'estima en cinc bilions de dòlars.

El diari britànic The Guardian recull com Makhlouf també apareix en les filtracions conegudes com a Panama Papers. L'any 2007 Hafez Makhlouf ja fou perseguit pels EUA com a un dels caps de l'hidra de corrupció que va acabar provocant la revolta de 2.011 i donant inici a la guerra civil. L'any següent els EUA van acusar Rami de "beneficiar-se de forma incorrecta i d'ajudar a la corrupció el sector públic dalts funcionaris del règim sirià".

Segons els documents de Panamà, malgrat ser perseguit internacionalment per les seves accions corruptes, Rami Makhlouf va mantenir comptes a Suïssa, mercès el banc britànic HSBC i la companyia Mossack Fonseca, un bufet, el quart més gran del món en el sector de gestió empresarial, que ha creat 113.000 empreses de les que, la meitat, són a les Illes Verges.

Cristina Torrent
@CrisTorrentMas


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada