dissabte, 2 d’abril de 2016

Situació del cooperativisme a Rojava

El Tev-Dem (Moviment per una Societat Democràtica) és una organització amb una àmplia base que juga un paper clau a nivell de guiar el desenvolupament de la innovadora societat de Rojava. El seu Comitè Econòmic ha publicat la següent declaració sobre el paper, escala i regles de les cooperatives que estan jugant un creixent paper en l'economia social de Rojava.

Introducció.
L'economia al Kurdistan de l'Oest (Rojava) ha estat exposada a saquejos i explotació a gran escala per l'estat sirià, que controlava tots els recursos del país, deixant a la comunitat desemparada. Aquesta política no era només econòmica, sinó també social, i va donar lloc a la divisió de la societat en Rojava, que sempre ha tingut un extraordinari esperit i cultura de comunitat. Com a conseqüència d'això, la cultura de participació, treball en equip i confiança mútua s'ha anat reduint en els últims deu anys. Rojava encara és una zona de guerra i en estat de setge, la qual cosa fa que el seu mercat estigui fora del control de la societat. Hi ha molta destrucció política, social, econòmica i d'infraestructures en Rojava. A més, la migració de capital i de persones ha agreujat encara més la situació. D'aquesta manera, la revolució i la societat de Rojava estan enfrontant una dura prova econòmica.

Una condició i una situació com aquestes necessita el desenvolupament d'una economia social de manera urgent, i aquesta s'obtindrà a través del desenvolupament de comunas i cooperatives locals. Malgrat que hi ha molts reptes, el més important són les persones i la cultura de comunitat. Sobre aquesta base, durant les etapes inicials de la revolució es van dur a terme ràpida i eficaçment alguns esdeveniments econòmics. Es va donar prioritat als projectes que tenien a veure amb agricultura i infraestructures. S'han establert algunes cooperatives en els últims tres anys, i el seu desenvolupament ha afavorit en gran mesura la confiança de la nostra ciutadania pel que fa a poder construir una societat contemporània i avançada. Ha demostrat ser un experiment important. Ara, hem d'avançar cap a una nova etapa que requerirà reorganitzar la societat.

El nostre objectiu immediat és construir comunas més independents i locals, i cooperatives. El sòl, l'aigua i l'energia són les nostres prioritats. Hem de enfrontar aquests projectes de forma comunal. S'han donat molts passos pràctics en aquesta àrea, i encara estem treballant en això.


1. COOPERATIVES AGRÀRIES.

S'han establert cooperatives en nou àrees diferents de la Província d'Al Jazeera. Cada cooperativa té la seva administració pròpia. En concret s'han creat: 12 cooperatives generals, i 6 cooperatives independents de dones. Entre totes sumen 6.315 membres. S'estima que les seves participacions pròpies sumen entre 10.000 i 25.000 lliures sirianes [1 lliura siriana es canvia aproximadament per $ 0,0046 americans; això és que 100 lliures sirianes equivalen a 0,4 €]. Els beneficis d'aquestes cooperatives es reparteixen entre el tresor de la comuna i els seus membres. Les participacions també es modifiquen d'acord amb la feina, però el focus sempre està en el desenvolupament econòmic. A través d'aquestes cooperatives, s'han plantat 328.280 acres de terra:

- Blat: 105.374 acres.
- Ordi: 197.155 acres.
- Coriandre: 8.780 acres.
- Llenties: 7.720 acres.
- Cigrons: 5.270 acres.
- Llegums: 2.250 acres.
- Comí: 301 acres.
- Pebreta (Comí negre): 1.420 acres.


2. SOCIETATS COOPERATIVES DE RAMADERIA:

Hi ha 162 membres en aquestes societats cooperatives. Per això es crea un nou poble per a la cooperativa.


3. SOCIETATS COOPERATIVES DE NETEJA DE FÀBRIQUES.

Hi ha tres societats cooperatives d'aquest tipus, amb 107 membres que ostenten participacions entre 10.000 i 25.000 lliures sirianes.


4. COOPERATIVES DE SINDICATS.

Hi ha moltes cooperatives d'aquest tipus, amb 6.885 membres que posseeixen 12.039 participacions (15.000 lliures sirianes cada participació).


5. COOPERATIVES DE HIVERNACLES.

Les cooperatives d'hivernacles per al cultiu de verdures disposen de deu acres, i s'han construït 13 espais per penjar verdures. Aquestes cooperatives sumen 140 membres, i estan en continu creixement. Cada participació té un preu de 25.000 lliures sirianes.


6. COOPERATIVES INDUSTRIALS DE PETIT I MITJÀ MIDA.

Cooperativa de mercat públic: 240 membres - participació: 50.000 lliures sirianes.

Cooperatives de cables elèctrics.

Cooperatives de torrat de llavors i pistatxos.

Cooperativa de generadors:

Cooperativa d'ampolles d'aigua mineral: 992 membres - participació: 130.000 lliures sirianes.

Cooperativa d'olis: 1.250 membres - participació: 50.000 lliures sirianes.

Cooperativa d'estacions de servei (de combustible): 100 membres - participació: 15.000 lliures sirianes.

Cooperativa de construcció immobiliària: 124 membres - participació: 730.000 lliures sirianes.


                 Cooperativa agrícola a Serê Kaniyê

7. COMUNES DE POBLES DEDICATS A L'AGRICULTURA.

- Comuna de Faqira / Dirbesyah, membres: 24 famílies.

- Comuna de Jadida / Dirbesyah, membres: 17 famílies.

Tev-Dem

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada