diumenge, 25 d’octubre del 2020

Aliança Kurda : els partits kurds de Turquia s’uneixen deixant de costat les diferències a les eleccions i "treballar junts per la línia nacional"

Els partits polítics kurds de Turquia  les ONG es van reunir dissabte 24 d'octubre de 2020 a la província d'Amed (Diyarbakır en turc) per discutir les opcions d’aliança. Deu partits i associacions van decidir unir forces en una Aliança Kurda permanent, va dir en un comunicat el Partit Demòcrata dels Pobles (HDP) d’esquerres pro-kurda.

"Hi va haver algunes visites després de les eleccions per fer-ho, però avui va ser la primera vegada que es va discutir obertament i concretament per fer permanent l'Aliança Kurda", va dir el copresident de l'HDP Mithat Sancar després de la reunió. Els grups continuaran treballant en esforços concrets per promoure l'aliança, va dir Sancar. La unitat nacional és un tema important per als kurds, perquè "l'existència del poble kurd com a nació està amenaçada. Als drets nacionals dels kurds se'ls nega el reconeixement o se'ls dirigeix ​​constantment. Com a tal, els representants polítics d'un poble l'existència i els drets estan amenaçats tenen l'obligació de reunir-se en una línia comuna. L'aliança té un potencial per contribuir enormement a la democràcia a Turquia. Una transformació democràtica a Turquia no sembla possible sense la contribució dels kurds, com demostra l'experiència fins ara".

"Feu saber al món que els kurds s'han unit en la política", va dir Mehmet Emîn Kardaş, líder del Partit Democràtic Kurdistan de Turquia (PDK-T). Kardaş va afegir que l'aliança es basa en la de Rojava, amb la paraula kurda de la regió del nord de Síria, on els kurds sirians van establir una zona autònoma de facto després que va esclatar la guerra civil el 2011. "La reunió d'avui no és per les eleccions, sinó perquè puguem treballar junts per la línia nacional", va dir Kardaş.

HDP, com a partit kurd més gran de Turquia, ha donat suport als partits de l'oposició turcs en els darrers anys contra el Partit de la Justícia i el Desenvolupament (AKP), especialment en les eleccions locals de 2019, on el partit va instar la seva base a votar pels candidats de l'oposició, contribuint guanya a Istanbul, Ankara i diverses províncies més. A causa de les denúncies de vincles amb el terrorisme, l’aliança de l’oposició formada pel Partit Popular Republicà de centreesquerra (CHP) i el Bon Partit de centre dreta (İYİP) no ha inclòs oficialment el HDP a l’Aliança Cumhur (“Popular”) deixant-lo de costat malgrat el suport rebut de franc. Però un moviment de base ha vist com votants centristes seculars donaven suport al HDP en les darreres eleccions, de manera que es garantiria que el partit superés el llindar electoral elevat del 10 per cent.Partits que conformen l'Aliança Kurda:

Demokratik Toplum Kongresi (DTK)

Eşbaşkanı Berdan Öztürk

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP)

Eş Genel Başkanları Saliha Aydeniz ve Keskin Bayındır

Devrimci Demokrat Kürt Derneği (DDKD)

İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA)

Kürdistan Komünist Partisi (KKP)

Kürt Demokratlar Platformu (PDK-Bakur)

Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (PDK-T) ve

Azadî Partisi

 


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada