dijous, 2 de novembre del 2023

Mare iraniana condemnada a 13 anys de presó després de denunciar la mort del seu fill a trets en una protesta contra el hijab obligatoriLa mare a l'Iran, el fill de la qual va ser assassinat després de rebre trets repetits a curta distància per les forces de seguretat, ha estat condemnada a 13 anys de presó per un tribunal islàmic iranià després que demanés justícia per al seu fill a les xarxes socials.

Mahsa Yazdani, el fill del qual Mohammad Javad Zahedi, de 20 anys, va ser assassinat en una protesta contra el hijab obligatori contra el règim el setembre de 2022, va ser condemnat per blasfèmia, incitació, insults al líder suprem i difusió de propaganda contra el règim, segons els drets humans. grups i familiars. Diuen que complirà els primers cinc anys sense possibilitat de llibertat condicional.

Els vídeos i les fotos del cos del seu fill ple de bales d'escopeta es van fer virals a les xarxes socials durant les protestes massives provocades per la mort sota custòdia de Mahsa Amini, una jove kurda que va ser detinguda per la "policia moral" de l'Iran per no portar correctament el hijab. Segons la seva família, Zahedi va rebre diversos trets a curta distància a l'esquena i al cap. L'informe d'un metge forense va confirmar que va ser assassinat per nombroses perdigons d'escopeta.

Després que el seu fill fos assassinat, Yazdani va condemnar públicament els atacs del règim contra els manifestants i va demanar justícia per al seu fill i altres assassinats en les manifestacions. El seu judici i la seva condemna van arribar molt aviat després que fos detinguda a casa seva el 22 d'agost.

Hores després de la publicació de la notícia de la sentència, la filla de Yazdani, Mitra Zahedi, va compartir una publicació a Instagram que deia: "Què passarà amb el meu germà de tres anys? Qui és el responsable de tota aquesta crueltat?" Reaccionant a la condemna i la llarga pena de presó, el Centre per als Drets Humans de l'Iran va dir: "Denunciem fermament la vergonyosa sentència de Mahsa Yazdani, una mare afligida que demana justícia per al seu fill". Va afegir: "S'ha impedit a centenars de mares a l'Iran de buscar justícia pels seus éssers estimats assassinats mentre eren perseguides per simplement alçar la veu".

La sentència arriba quan les autoritats iranianes semblen estar perseguint activament les famílies dels assassinats durant les protestes. La sentència de Yazdani és "un altre signe clar que les autoritats estan fent pressió incansable sobre les famílies de les víctimes", va dir Skylar Thompson, del grup de drets civils Activistes dels Drets Humans a l'Iran.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada